10 april 2010

Det blev en dag i köket

SOM VANLIGT MÅSTE JU någon, läs Angela ;-), fixa nästa veckas luncher! Men för all del...Woffegubben har städat förrådet och kört en massa skräp till tippen samt satt på sommardäcken och tvättat bilen - så det är inte så jag menar. Och man kan ju anklaga honom för mycket men inte som expert i matlagning ;-)

Å andra sidan övergick det vackra vädret till lite mindre vackert då solen ständigt gick i moln så det passade kanske lika bra att få det gjort i dag...eller delar av det i alla fall. Jag har lite mer färskvaror att ta hand om i morgon ;-)

Dagen gick i köttfärsens tecken. Köpte hem en herrans massa nötfärs i fredags när jag fortfarande var pigg ;-) Men så är det ju jämnt - att jag handlar hem och gör stora planer som sedan blir allt för betungande. Jag lär mig nog aldrig ;-)

Jag började med en enkel köttfärssås och det gav mig fyra luncher...

Sedan blev det köttfärsgratäng med broccoli där jag först fyller botten med köttfärs...

1_fyllerbotten.jpg

Och sedan broccoli...

2_nastavarvbroccoli.jpg

Som jag toppar med en ädeloströra...

3_topparmedadelsostrora.jpg

Och det färdiga resultatet både doftar ocfh ser gott ut...

4_fardigtresultat.jpg

Sedan påbörjas nästa köttfärsprojekt där jag även här fyllet botten med stekt färsröra och sedan ett lager kokta morotsslantar....

5_lagertvamorotter.jpg

Nästa lager blir mozzarellaost...

6_sedanmozzarella.jpg

Samt till sist riven ost...

7_sistrivenost.jpg

Och visst ser det färdiga resultatet helt godkänt ut?

8_fardig.jpg

Dagens sista kökprojekt blir en falukorv och ett hövve blomkål...

9_sistaprojektet.jpg

Där körvabiten innehåller en god fyllning och toppas med tomater samt en gratinerad blomkålsgratäng - allt på en gång...

10_korvoblomkalsgratang.jpg

Nu ska det softas i fåtöljen och det går ju bra när man vet att veckans luncher är fixade ;-) Eller ja, jag har ju två kilo kassler kvar att ta hand om...


Skrivet av Angela Müller den 10 april 2010 19:04 | Kommentarer (0)

3 april 2010

Barnen

OCH LILLA FLICKA drog in till stan och vi andra stannade kvar här hemma för att få lite ordning och redan på påskamaten. Woffegubben dammsög bilen - han fick visst vårkänslor i det fina vädret ;-)

Vi andra, Boris, Flaxa och Ila började förbereda lite med påskmaten. Först blev det en laxrulle...

1_laxrulle.jpg

Som då rullas ihop med kletet emellan...

2_laxrulle2.jpg

Och ska sedan ligga en halvtimma i frysen så att man kan skära den. Det vara bara det att jag kom på att den låg där alldeles nyss och då var påskmåltiden förbi för länge sedan!!
Nåja, vi får se om den smakar i morgon dårå ;-(

Mina tre köksmedhjälpare lapar lite sol mellan varven...

3_tremedhjalpare.jpg

Sedan gjorde vi en laxjansson...

4_laxjansson.jpg

Gravad lax varvas med potatis, purjolök, lite kryddor och grädde samt överst lite ströbröd...

5_laxjansson2.jpg

Phew! Man blir ju helt slut efter en dag i köket...

5_phew.jpg

Härefter var det dags för en ny kiss o bajsrunda med doggarna och vädret var lika ljuvligt om inte ljuvligare än det var i morse.

När barnen kom från stan hjälptes vi åt med att göra det sista. Oskar dekorerar äggen...

6_oskardekorerar.jpg

7_aggen.jpg

Och eftersom vädret var så himla fint blev det på altanen vi åt. All mat ställdes på allrumsbordet och sedan vara det bara att ta för sig bäst man ville 0ch vidare ut på altanen för att avnjuta den ;-)

8_aterute.jpg

En riktigt lyckad påskafton åp alla fronter ;-)


Skrivet av Angela Müller den 3 april 2010 22:04 | Kommentarer (5)

2 april 2010

I väntan

PÅ ATT PÅSKEN ska landa så började jag dagen med ett kortare, bara 30 minuter, spinningpass och därefter sprang jag några kilometer på löpbandet.

När jag kom hem från gymmet slängde jag inte en maskin med vittvätt som jag sedemera hängde ut på vindan - allt för att det skulle börja regna...Och det gjorde det ju ;-(

Annars har jag mest småpysslat lite med ditt och datt - förberett dagens middag bland annat. Som ska avnjutas när barnen anländer och det blir lammfärsbiff med en röra av rödlök, fetaost, matjoughurt och färsk timjan. Till det serveras parmesanmos...

1_langfredagsmiddag.jpg

Plockat ihop godis i fall dom stormar dörren - Påskkärringarna alltså ;-)

2_redopask.jpg

Ja, och nu väntar vi snart barnen ;-)

Skrivet av Angela Müller den 2 april 2010 17:04 | Kommentarer (2)

20 mars 2010

Välbehövlig paus

LIVET TUFFAR INTE ALLTID PÅ som man tror - det kommer en del bakslag då och då, senast i förmiddags ;-)

Jag skulle bakat matmuffins redan i går kväll men blev helt däckad när avsmakningen av det hembakade brödet ägde rum och efter det blev det inget mer från köket.

I morse tog jag dock vid igen och rörde ihop smet för två olika varianter av matiga muffinsar. Jag började med Västerbotten- och olivmuffins:

5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2½ tsk bakpulver
3 ägg
½ dl rapsolja
3½ dl turkisk yoghurt

1 dl grovriven västerbottenost + extra att hyvla över varje
muffins
1 dl kärnfria oliver

1_vasterbottenoolivmuffins.jpg

Baka muffinsen mitt i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader.

3_ettanklar.jpg

Under tiden jag rörde ihop den första omgången med muffins så hann mina nyttiga limpor bli klara i ugnen. I dag använde jag silikonformar för första gången och degen flöt ut lite på mitten så dom fick "magar"...

2_nyttigtbrod.jpg

Nästa omgång med muffins men med fyllning av:

Salami- och fetamuffins:
1 sats grundsmet som ovan
100 g chorizosalami
150 g fetaost, smulad
4 msk kapris

4_salamifetamuffins.jpg

Färdiga...

5_tvaanklar.jpg

Nu blir det en välbehövlig paus både från kök och blogg ;-)


Skrivet av Angela Müller den 20 mars 2010 13:03 | Kommentarer (8)

14 mars 2010

Tanken var

JAG SKULLE JU GJORT EN omgång till av brytbröden jag bakade i går men det var innan ugnen orsakade Securitaslarm och rengörning av ugnen som tog musten ur mig.
Nåja tänkte jag glatt DET gör jag i morgon efter spinningen...

Är man optimist så är man och det första jag upptäcker är att jag gjort slut på alla keso så det blev det att sätta på dojorna och gå i väg för att handla...

Totaltid: 00:15:26
Distans: 1,24 km
Kaloriförbrukning: 72

Det är en lycka att inte ha långt till affären för då hade det nog inte blivit något bak i dag...

1_brytbrodpenslas.jpg

2_graddade.jpg

Men tjugo bullar blev det och två gick åt på raken ;-)

Resten av dagen och kvällen har också tillbringats i köket. Som vanligt hade jag köpt hem alldeles för mycket färska grönsaker i form av brysselkål ett kilo och spenat i mängder samt broccoli förstås och ett kilo champinjoner. Några paprikor blev jag också tvungen att ta om hand för jag vet att i veckan som kommer blir det ingen matlagning.

Av spenat, paprikor och fetaosttärningar (2 burkar) blev det en blandning till bulguren som serverades till kycklingfiléerna med creme fraichesås (med örtkryddning) vi åt till middag.
Av broccolin och champinjonerna samt lite gul lök gjorde jag en gratäng som ska serveras istället för potatis till något vad det nu blir.
Och nu vill jag inte se åt köket - i alla fall inte mer i dag!
Å andra sidan är veckans alla luncher och lite till fixat så jag ska väl inte klaga.
Nu kan jag ägna mig åt spinning och löpträning bästa jag vill den kommande veckan ;-)

Men jag skulle ju ha suttit i min sköna fåtölj...
Hoppas att jag håller mig från grönsaksavdelningen i veckan så kanske jag kan njuta där nästa helg ;-)

Nu blir det sängen efter packning av gymväska och framplock av kläder inför morgondagen som blir en tidig start på jobbet då jag har en uppgradering av systemet på G.

Skrivet av Angela Müller den 14 mars 2010 21:03 | Kommentarer (0)

27 februari 2010

Måtte det snart ta slut...

EFTERSOM DET TÖAR UTE (tack Gode Gud) så blev vi helt enkelt tvugna att ge oss ut och skotta då all snö från taket rasat ner i natt.
Som jag beskrev i ett tidagare inlägg var det stora krafter i form av snö som pressade emot våra altandörrar. Där började jag att skotta undan och Woffegubben skottade fram parkeringen.

Det var inga dåliga vikter på varje spadtag kan jag lova och det kändes rent av hopplöst men vad gör man? Höjden på det som rasat ner från taket utanför altanen var på inget sätt blygsamt...

1_forstmastevallenbort.jpg

Så det blev till att flytta snön...

2_inte-mycketattordaom.jpg

Och jag kan nästan ana hur tunnelgrävarna i Vietnamkriget kände sig...

3_nuvetjag.jpg

Snö, snö och åter snö...

4_snosnoochatersno.jpg

När vi äntligen lyckats skotta bort all snö som tryckte mot altanen...

5_tillslut.jpg

Var det bara till att börja om - på framsidan...

6_framsidanoxa.jpg

Så att vi får en gång fram till parkeringen...

7_gangfranhuset.jpg

Och eftersom jag som vanligt köpt hem en stor hög med färsk broccoli så påbörjade jag dagens och söndagens middag när jag kom in. Eller ja, först var jag en vända till affären med trötta steg och en rygg som verkligen talade om att den fanns där ;-)

En förbaskat stor falukorv låg och väntade på tillagning i kylen så det fick bli en dito med med god röra i som sedemera ska in i ugnen.
Och en fantastiskt god broccoligratäng med kassler för morgondagen...

8_eftersom.jpg


Till korven tänker jag servera broccolimos så jag fick gjort slut på resten av de 4,5 kg färska broccolin jag hade från början...

9_eftersom1.jpg

Och under tiden ovanstående pågick fick jag skotta en gång till då det dånade till och jag kunde konstatera att det åter drösat ner en hög från taket...

Nu blir det snart middag och sedan f å t ö l j...

Skrivet av Angela Müller den 27 februari 2010 18:02 | Kommentarer (2)

21 februari 2010

I går...

VAR VI PÅ FEST hos kär kamrat som "råkade" fylla 50...

0_marie.jpg

Det var himla mysigt och jag blev bestämt lite rund under fötterna av all god mat och vin...
En helt igenom trevlig fest med god vänner och vänner som jag aldrig träffat inreale men nu kan lägga till handlingarna ;-)

I morse gick jag upp 07.00 med avsikt att stavgå till gymmet men med 12,7 minus blev det inte aktuellt IGEN. Det hade också fallit en massa snö och att det skulle vara skottat på Bättringsvägen tidig söndagsmorgon var inte troligt...Så kärleken erbjöd sig att köra mig då jag är lite feg för väglag likt dessa.

1_insoade.jpg

2_insnoade2.jpg


3_minstenmeter.jpg

4_gangenfram.jpg

5_vallar.jpg

6_snohogar.jpg

Det var nog tur för när vi kom till rondellen var det en halv meters snövall som hindrade oss att komma vidare. Jag fick helt enkelt gå ut och skotta två spår så att vi kunde komma igenom och vidare ut på vägen mot gymmet.

Nåväl i dag belv det...

Träning: Alpspinning, Alpe D Huez
Totaltid: 01:25:05
Maxpuls: 141
Medelpuls: 119
Procent av maxpuls: 84
Procent av medelpuls: 71
Tid över pulsintervallet: 00:00:00
Tid under pulsintervallet: 00:17:22
Tid inom pulsintervallet: 01:07:44
Förbrukade kalorier: 752
När jag sedan kom ut efter alpspinning så stod Woffegubben i receptionen och väntade på mig? Det visade sig att han hade inte kunnat köra hem igen för nu hade det skapats en ny halvmetersvall i rondellen...?

Nåja, när vi kom två timmar senare var den borta...

Väl hemma igen blev det åter skottning för Woffes del och jag gick in för att laga veckans luncher och middagar...

Skinkscnitzel med paprikabönor.
Mustig Tex Mexgryta
Varma parmesanlinser med kyckling
Och tll middag blev det...

7_dagensmiddag.jpg

8_laxpa.jpg

Lax på spenatbädd och sedemera täckt av grädde, Chévreost och vitvinsvinäger samt kryddor...

9_dranksi.jpg

Serverade med Kidneybönor.

Och nu är det sängen som gäller...


Skrivet av Angela Müller den 21 februari 2010 19:02 | Kommentarer (2)

19 februari 2010

Fredagsmys...

VI HANDLADE PÅ VÄGEN HEM och sedan dess har jag stått vid spisen ;-) Det blev stuvad spenat med linser som är en bas vid middagar istället för potatis...

I morgon ska vi på fest - en god vän och f d arbetskamrat fyller 50 så här ska det firas ;-)

Det blir nog inte så mycket mer i dag - jag längtar till sängen och sömn i massor ;-)

I morgon fortsätter jag nog vis spisen innan vi drar i väg för födelsedagsfirandet som är i den stora staden ;-)

Skrivet av Angela Müller den 19 februari 2010 20:02 | Kommentarer (2)

14 februari 2010

Hur kunde det bli så här?

JAG STEG UPP I TID FÖR ATT kunna stavgå till gymmet men med 9 minus blev det mindre aktuellt så jag tog bilen...

I dag var det Italienska alperna och Lombardiet som gällde på alpspinningen. Precis lika fantastiskt som alltid med undantag för att jag i min enfald trodde att jag skulle göra bättre ifrån mig, pulsmässigt, med två hela vilodagar bakom mig. Men nu är det som det är när det inte blev som det skulle ;-)

Träning: Alpspinning, Lombardiet
Totaltid: 01:27:34
Maxpuls: 134
Medelpuls: 111
Procent av maxpuls: 80
Procent av medelpuls: 66
Tid över pulsintervallet: 00:00:00
Tid under pulsintervallet: 00:39:50
Tid inom pulsintervallet: 00:47:45
Förbrukade kalorier: 666

Lite strech efter det och sedan dusch och nya fräscha träningskläder på då jag hade tid med min favvoinstruktör för ett nytt styrkepass. Det var på tiden kan man säga men beror helt och hållet på mig och ingen annan ;-)

Därefter borde jag gått hem men vi har fått nya löpband på "mitt gym" så jag var ju bara tvungen att testa ett av dem. Det är tre olika på test och man vill ha in synpunkter...Klart man måste ställa upp ;-)

Det jag testade i dag då var helt suveränt. Till och med pulsen stämde exakt på slaget vilket man inte kan anklaga de gamla för...

Träning: Löpträning löpband
Totaltid: 00:44:49
Maxpuls: 135
Medelpuls: 128
Procent av maxpuls: 80
Procent av medelpuls: 76
Tid över pulsintervallet: 00:00:00
Tid under pulsintervallet: 00:00:59
Tid inom pulsintervallet: 00:43:50
Distans: 6 km
Hastighet 8,03 km/h
Förbrukade kalorier: 450

Nike+ var förstås med ;-)

1_loprunda20100214(2).jpg

När jag åter hade duschat var det dags att åka hem till köket då jag som vanligt köpt på mig en massa härligheter som behövde tas omhand.

Dels var det två kg broccoli som skulle ansas och kokas - det satte jag herrn i huset på ;-)

1_broccoliattansa.jpg

Och som vanligt en herrans massa champinjoner...

2_svampsomlltid.jpg

Som ska delas i mindre beståndsdelar och stekas tillsamman med en hög lök...

3_enhoglok.jpg

Och två högar spenat...

3_enhogspenat.jpg

När allt är färdigstekt kokas det ihop till en stuvning som sedemera ska användas till fyllning i våra frukostomeletter ;-)

Nåja, vi skulle ju ha lite middag i dag också så när Woffegubben ansat färdigt broccolin åkte den ner i en kastrull för kokning a la dente...

4_broccolikokas.jpg

Tillsammans med ännu en hög lök och lite kassler...

5_lokokassler.jpg

Som efter stekning blir ihopkokat med lite grädde och riven ost blir en god sås...
...som så småiningom ska hamna över...

6_Broccolineriform.jpg

7_sasenpa.jpg

Och sedan in i ugnen och äntligen blir det middag i huset...

8_antligenklart.jpg

Och det smakade himmelskt trots sin enkehet ;-)
MEN jag skulle ju inte vara spicegirl utan sitta i fåtöljen och njuta - jag blir nog aldrig bättre än så här ;-)


Skrivet av Angela Müller den 14 februari 2010 20:02 | Kommentarer (2)

13 februari 2010

En riktig slappdag

VAKANDE FÖRST VID 10-snåret men kände mig trots det inte utvilad. Så jag började dagen med att slå mig ner i fåtöljen och chattade lite med min förstfödda ;-)

Efter grötfrukost på dinkelflingor och några skivor knäckebröd med ost var jag helt slut. Solen kikade fram ur molnen och en snabb tanke om en powerwalk skymtade förbi men försvann lika snabbt som en månadslön.
När jag näst intill hade somnat i fåtöljen kliver herrn i huset upp och vill ha risgrynsgröt!!

Det var kanske tur det för annars hade det nog inte blivit något gjort i dag ;-)

Efter risgrynsgrötskoket tog jag tag i fortsättningen av sanering av köksskåp. Det var behövligt kan jag säga eftersom jag hittade mikropopcorn som hade gått ur tiden 2002...?
Någon maskin tvätt passerade också men i övrigt blev det en riktigt slapp dag och jag känner att jag åtministone borde satt näsan utanför dörren och hämtat in tidningen men inte ens det ;-)

Lite middag bestående av falukorv som jag var tvungen att ta hand om och som blev riktigt god med fyllning av gul och vit lök, lite dill och grädde samt riven ost och några nerstuckna tomatbitar...

1_korv.jpg

Till detta serverades blomkålsmos och grönsaker.

Sedan hade jag planerat att göra en mjölfri äppelpaj där fiberhusk var ersättningen. Nåja, den blev himlens platt men helt OK...

2_appelpajgi.jpg

Resten av dygnet blev alltså som det började...slapp i fåtöljen...

I morgon blir det som vanligt alpsinning och efter det har jag bokat in för ett nytt styrkepass - äntligen har jag fått ändan ur vagnen ;-)
Jag har inte bestämt om jag ska stavgå fram och åter ännu. Det blir lång frånvarotid eftersom jag har tid för nytt program först klockan 13 men vi får helt enkelt se hur jag känner mig i morgon bitti?

Skrivet av Angela Müller den 13 februari 2010 23:02 | Kommentarer (2)

8 februari 2010

Borde förbjudas

DET BORDE VARA FÖRBJUDET för mig att besöka grönsaksavdelningen i speceriaffärerna! I dag skulle jag bara köpa lite frukt att ha på jobbet...

Tre stora kassar släpades ut innehållande massor av färsk broccoli, auberginer, lök vit o gul, nötfärs samt kassler! Det var inte det minsta planerat då min kväll skulle tillbringats på gymmet - inte vid spisen!

Men jag är ju som jag är - inte mycket att göra åt ;) När jag ramlar på superfärska fina grönsaker av alla de slag då är jag fast ;-)

Så den väl packade ryggan med utrustning ämnade för styrketräning blev återinburen och lämnad åt sitt öde övergiven i hallen. Jag ska smyga mig på den sedan, senare i kväll, för att packa om för spinning i morgon ;-)

Jag smidde lite planer på vägen hem över vad jag skulle laga till i kväll och kom fram till att det fick bli färsfyllda auberginer och broccoligratäng med kassler...

1_lunchmat.jpg

Det är sååå typiskt mig att fastna i matlagning, eller för all del bakning som i går, när jag egentigen inte har tid för det. Eller ens behöver för jag vet inte på jorden hur jag ska pressa in det i frysen ;-)

Men jag fick i alla fall kvällen att gå ;-)

Skrivet av Angela Müller den 8 februari 2010 19:02 | Kommentarer (5)

7 februari 2010

Tolv limpor

JAG BÖRJADE MED BRÖDBAK i eftermiddags och det resulterade i tolv limpor ;-O

1_brodbak.jpg

Sex Dinkel, fullkornslimpor och sex Franskbröd av Dinkel, siktat mjöl. Och medan de tre sista står i ugnen så sanerar jag köket...

2_brodfardiga.jpg

Skrivet av Angela Müller den 7 februari 2010 20:02 | Kommentarer (0)

4 februari 2010

Tour of Flanders

SPINNING RACE, Tour of Flanders, började redan 17.45 så därför kom jag hem så tidigt att jag kunde ägna resten av kvällen vid spisen ;-)

Jag har stekt champinjoner, spenat och kokt färsk broccoli som sedan blev fyllning/tillbehör till sex omeletter. Nu kan jag nog ta ledigt hela helgen från spisen...om jag nu inte får ett ryck och bakar lite bröd förstås.

På gymmet blev det, som redan sagts, en liten löprunda innan Spinning Race-passet.

1_nike20100204.jpg

Träning: Löpträning, löpband
Totaltid: 00:38:23
Maxpuls: 139
Medelpuls: 127
Procent av maxpuls: 83
Procent av medelpuls: 76
Tid över pulsintervallet: 00:00:00
Tid under pulsintervallet: 00:01:35
Tid inom pulsintervallet: 00:36:39
Distans: 5,2 km
Förbrukade kalorier: 380

Sedan hoppade vi upp på cyklarna, spände fast fötterna i cykeldojjorna och Stefan satte på storbilds-TV samt väl passande musik. Och som vanligt körde han skiten ur oss på trånga kullerstensgator och backar ;-)

Träning: Spinning Race, Tour of Flanders
Totaltid: 00:57:08
Maxpuls: 138
Medelpuls: 120
Procent av maxpuls: 82
Procent av medelpuls: 71
Tid över pulsintervallet: 00:00:00
Tid under pulsintervallet: 00:08:14
Tid inom pulsintervallet: 00:48:54
Förbrukade kalorier: 511

Men, med risk för att vara tjatig, det var lika kul som vanligt. Och varje gång bestämmer jag att nästa torsdag ska jag inte vara med...

Skrivet av Angela Müller den 4 februari 2010 22:02 | Kommentarer (2)

30 januari 2010

Restaurang Hemlängtan

1_restauranghemlangtan.jpg

Tar en hög morötter som rivs, en hög lök vit och gul, en hög paprika gul och röd, en hög kinakål samt sätter Woffegubben på att dela broccolin i buketter...

2_hogar.jpg

Därtill kommer näst intill två kilo nötfärs, riven ost och pajdeg...

3_enhogkottfars.jpg

Som sedan blir fyra köttfärspajer...

4_fyrakottfarspajer.jpg

...som ska gräddas i ugnen...

Skrivet av Angela Müller den 30 januari 2010 23:01 | Kommentarer (0)

9 januari 2010

I morgon...

TÄNKER JAG INTE ÄGNA EN MINUT I KÖKET ... för i dag har jag stått här standby sedan 10-tiden i morse och jag är faktiskt inte klar ännu. De två sista limporna står i ugnen och jag passar på att laga "dagens" middag i väntan på att det ska bli klart.

Woffegubben känner inte för middag i dag vilket jag kan förstå då vi avnjöt det första hembakade brödet till frukost på redan sen eftermiddag ;-)

Men eftersom jag hade planerat att han i dag skulle få kotlett och potatisgratäng kan jag lika gärna göra det klart i väntan på att bröden ska bli klara. Det innebär att jag kan ta "ledigt" från köket i morgon och bara värma på.

Fråga mig inte vad detta plötsliga baksug kommer i från - kanske är det kylan. Och att det luktar så gott i huset plus att det blir varmt som i en ugn ;-O. Jag har inte bakat, om man nu undantar vörtbröden inför julen, på så länge tillbaka som jag kan minnas. Eller ja, jag bakade i och för sig rosenbröd till Woffegubbens 60-årsdag men det räknas väl inte på riktigt!

När jag var hemma med barnen i fjorton år bakade jag allt vårt matbröd men som sagt det funkar ju inte riktigt när man jobbar heltid. Då får det bli någon gång i bland för att det är kul.

Och beslutet att baka i dag var delvis grundat på att jag hade en massa paket med jäst kvar sedan julbaket. Med tanke på att varje paket faktiskt kostar 45 öre...nä jag skojar bara ;-)

Jag började med att göra Lingonbröd som jag förberedde redan i går kväll.

1_lingonbrod1.jpg

2_lingobrod2.jpg

Och sedan fortsatte jag med Valnötsbröd...Och där gick jag på en nit redan från start då jag visste att jag hade en fyrahundragrams påse med skalade valnötter i skåpet. Den hade blivit rånad, delvis, så jag fick ta till julen nötblandning med skal för att komma upp i de 300 g som krävdes. Ett evigt knäckande med andra ord ;-)

3_valnotsbrod.jpg

Under tiden det valnötsbrödet stod i ungen skickade jag Woffegubben att handla naturell youghurt och hem kommer han med...

6_valnotsbrodetklart.jpg

4_woffegubbenmed.jpg

Den ljuvligaste tulpanbuketten med inslag av ljung...

5_ljuvligastetuplanbukett.jpg

Tiden går och Lingonbrödet har äntligen svalnat så att vi kan få oss lite frukost fast det redan är sen eftermiddag. Men oj, vad gott det var. Det var värt väntan - utan tvekan!

Jag hade en paket jäst kvar så det blev två Lingonbröd till...

7_tvalingornbrodtill.jpg

Nåväl, jag fortsatte sedan med Rysk råglimpa och Brunebergs svartbröd.

bild

Nu hade jag egentligen redan ledsnat för länge sedan men...

Den Ryska råglimpan gick väl an men svartbrödet var ju ett evighetsprojekt!

Jag börjar alltså med dagens...

8_stekrekotletter.jpg


Dagens samlade skörd dårå...

9_dagens1.jpg

10_dagens2.jpg


Skrivet av Angela Müller den 9 januari 2010 18:01 | Kommentarer (4)

31 december 2009

Nyårsostbricka

EFTERSOM VI ÄR MOL ALENA detta når sammanställs en liten, med betoning på liten, ostbricka för oss båda...

1_ostbrickan.jpg

Och Fullkorn-, Havsaltade- samt Dinkelkex...

2_kexen.jpg

Som dukas i vardagsrummet...

3_dukat.jpg

Och som väl borde dukats vid matsalgruppen som nu ska bort...

4_egentligen.jpg

För tyvärr är det ju för kallt här...

5_ellerhar.jpg

...annars hade det ju varit lite mysigt...

6_altanen2009.jpg

Men...det är varmare att surfa fram till tolvslaget ;-)

7_ivantanpanyttar.jpg

Skrivet av Angela Müller den 31 december 2009 23:12 | Kommentarer (2)

Nyårsmiddag

ATT TILLBRINGA NYÅRSKVÄLLEN tillsammans i köket är inte så illa. Jag börjar med att skala potatis...


1_potatiskalas.jpg

Och river en paremsanost...

2_parmesanenrivs.jpg

Woffegubben tar sig an grönsakerna som vanligt...

3_woffefixarmedgronsakerna.jpg

Köttet förstekes...

4_filenforsteks.jpg

Portabellosvamepen delas i mindre bitar och steks...

5_portabellasvampen1.jpg 5_steks.jpg

Filén åker in i ugnen för att nå en tempratur på 60 grader...

6_filenakeriniugnen.jpg

Woffe penslar alla skurna grönsaker i olja...

7_woffepenslar.jpg

Rödtjutet står på kylning i jättekylskåpet...

9_vinetstarpakylning.jpg

Potatisen iordningställs med äggula, riven parmesanost, färsk basilika och olivolja...

10_potatisengors.jpg

Dom olivojade grönskerna steks...

11_gronskaernasteks.jpg

Filén är klar och skärs i bittar...

12_filenskars.jpg

Potatisen klatschas i formen...

13_potatisiformen.jpg

Och filén...

14_filenoxa.jpg

Samt grönsaker och svamp...

15_tillssitgronsakerosvamp.jpg

Och efter en stund i ugnen är det dags att äta...

16_dagsattata.jpg

Det var utan tvekan himmleskt gott MEN jag glömde i all röran at göra citrongräddsåsen till...

Tur att det blev mycket över för då får jag göra den till nästa måltid med ovanstående ;-)

Skrivet av Angela Müller den 31 december 2009 22:12 | Kommentarer (2)

23 december 2009

Färdig ;-)

JAG SOV LÄNGE I DAG vilket väl kanske inte var riktigt meningen men gott var det ;-)

Började med skinkorna som griljerade och klara ser ganska fina ut. Det är en "riktig" skinka (den större) och en av kalkon...

1_skinkornaklara.jpg

Sedan kokade jag saftsoppan till Ris a la Maltan och det gick ju fort ;-)

Nu har jag packat all mat som nu står i "stora kylskåpet" i väntan på avfärd som bli i morgon bitti...

2_packatoklart.jpg

Nu borde jag ta tag i städning för det går inte att komma ifrån att jag röjt runt en del i köket och spillt både det ena och det andra på golvet. Men det känns som om luften gått ur en aning så vi får väl se hur et blir med den saken...

Orchideerna fick sig lite vatten i alla fall. Det var av nöd tvunget då dom inget fått sedan vi kom hem från Thailand.

Ska försöka rycka upp mig lite nu och få städat i alla fall ;-)

Skrivet av Angela Müller den 23 december 2009 15:12 | Kommentarer (4)

22 december 2009

Dagens göromål i juletid

BAKET FORTSATTE FRAMPÅ lunchtiden med långjäsarna...

1_trangtforlangjasarna1.jpg

Men med lite god vilja så fick det bli som det blev...

2_menmedlitegodvilja.jpg

Sedan ska dom svalna inlindade i bakdukar...

3_inlindade.jpg

Och det gällde förstås även första omgången men där räckte det att täcka över alla på ett bräde...

4_svlanarsakta.jpg

sedan tog jag mig en välförtjänt middagsvila ;-) Innan jag förpackade bröden...

5_innanplasten.jpg

Under tiden andra omgången ris a la maltagröten kokade...

7_undertidengroten.jpg

Började jag med Jansson...

3 st gul lök(ar)
5 msk smör
2 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
14 st potatis(ar), medelstora
4 dl grädde
salt
2 msk ströbröd


Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret. När
den är färdigstekt, häll över spadet från den ena
ansjovisburken och låtdet dra in i löken.
3. Skala och strimla potatisen.
4. Mixa 3 dl av grädden med 1 1/2 burk ansjovis med en
stavmixer. Resterande ansjovis klipps i fina små bitar.
5. Smörj en eldfast och tillräckligt djup gratängform. Lägg i
en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över,
bred ut hälften av den stekta löken, ansjovisgrädden och
de klippta ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i
ytterligare ett lager.
6. Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av
grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd.
Klicka på resten av smöret.
7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt
hopkokad och ha en krispigt brun yta.

6_janssons.jpg

Som nu är gånger två...

8_forstajanssonklar.jpg

Nu är krafterna slut för i dag så skinkan, den riktiga och kalkonvarianten, får bli morgondagens göromål.


Skrivet av Angela Müller den 22 december 2009 20:12 | Kommentarer (1)

Juletid

FÖRMODLIGEN ÄR DET INTE SVININFLUENSAN jag åkt på för i dag känner jag mig fit for fight igen. Ingen huvudvärk och ryggen gör mindre ont, nackväken är borta och jag dras bara med lite torrhosta. Typiskt mig att aldrig göra något riktigt ;-) Men vi kan kanske kalla det för kultingflunsa i alla fall...

Jag gick upp tidigt i morse och drog igång del 2 av den bröddeg jag satte i går, se receptet här. Det var himla kladdigt och jag hade inte tillräckligt stora degbunkar så...
Men det blev tre limpor av den tvådagarsvarianten...


1_treforsta.jpg

Sedan rörde jag till det rejält med:

1 flaska(or) porteröl
1 msk ingefära, malen
2 flaska(or) Julmust
100 gram jäst
1 tsk kryddnejlika, malen
150 gram margarin
1 dl mörk sirap
2 msk pomeransskal, stötta
1,5 dl russin
2 kg rågsikt
1 msk soja

Som gav fyra limpor till...

2_fyratill.jpg

Och efter det kunde köket utnämnas till katastrofområde...

3_katastrofomrade.jpg

Men medan limporna jäste, i alla fall de fyra andra, så fixade jag till köket...

4_fardigjasta.jpg

...så att jag med full energi kan söla ner det igen...

5_OKigen.jpg

Dom tre första ska jäsa i en och en halv timma så jag hinner färdigställa de fyra andra under tiden.

Skrivet av Angela Müller den 22 december 2009 11:12 | Kommentarer (2)

21 december 2009

Konstaterar

ATT MJÖLK INTE KOKAR VID 100 GRADER utan när man vänder sig om. Den erfarenheten har jag gjort nu i kväll då jag kokar riset till maltan ;-)

Annars har min dag mest bestått av sängläge i den för detta läge avsedda möbeln. Jag var ute och surfade på nätet för att kolla om det möjligtvis kunde vara så att jag drabbats av svinflunsan och alla tecken tyder på det. Så vitt jag förstår nu så här i efterhand startade det redan i fredags då jag vaknade med en attans ryggont och värk i vänster axel. Trodde i min enfald att jag legat tokit under natten. På lördagen kände jag mig än risigare och på söndagmorgon blev jag frisk...mest för att jag bestämt mig för det då jag skulle cykla i alperna som varje söndag. Det var kanske inte så klokt men så tidigt på morgonen kändes det OK och jag tog bilen fram och tillbaka eftersom det var så kallt. Det var nog det enda kloka jag gjorde i detta ;-)

I går kväll började hostan och halsrivet så i morse tog jag beslutet att stanna hemma från jobbet om inte annat så för att inte riskera mina arbetskamraters jul.

Jag sov mest hela förmiddagen till och från och hade nog en släng av feber eftersom jag frös än svettades om varandra.

På eftermiddagen kände jag mig lite bättre så jag påbörjade degen till vörtbrödet genom att blanda:

5 dl rågmjöl, grovt
3 dl grahamsmjöl
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
0,5 msk pomeransskal, malet
6 dl Julmust

Tillagning

1.Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm
julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen
kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg
temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över
mjölblandningen.

Ovanstående görs dag 1. Resten kommer alltså dag 2...

50 gram jäst
5 dl filmjölk lätt
1 msk salt
0,5 msk ättiksprit, 12 %
1,5 msk vatten
1 dl sirap
2 dl rågmjöl, grovt
12 dl vetemjöl special

2. Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika,
vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in
mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta
degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt
degen jäsa 1 timme.
3. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är
kladdfri. Den blir tung.
Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord
långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga
brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200° i ca
1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk.
Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan
infrysning så blir det inte smuligt.

Just nu ångrar jag bittert att jag gjorde mig av med min hushållsmaskin ;-( Med tanke på att jag nästan skänkte bort den så ångrar jag mig ännu mer ;-) Nåja, det får gå ändå...

I kväll kokar jag alltså riset till maltan, i alla fall första omgången men jag tror att jag får göra en till då vi blir 20 personer som ska fira tillsammans. Den här första satsen är för 10 personer men då gäller det grötportioner så jag får väl se hur det blir när jag blandat ner grädden ;-)

Jag har också Jansson och skinkan på min "Att göra lista" så förhoppningsvis ska jag vara lite alertare i morgon. I annat fall har jag ju även onsdag på mig.

Skrivet av Angela Müller den 21 december 2009 19:12 | Kommentarer (2)

1 november 2009

Dagens middag och efterrätt

I DAG BLEV DET FISKGRATÄNG med bulgur som blandats med färsk spenat och vitlök som steks lite och sedan massor av fetaost i fyrkanter...

1_middagen.jpg

Och till efterätt grillade bananer med blåbär, hallon och vit riven blockchoklad på som serveras till glass...

2_efterratten.jpg

Och nu är helgen slut...

Skrivet av Angela Müller den 1 november 2009 21:11 | Kommentarer (8)

26 oktober 2009

Hopplös...

FÖR MIG BORDE DET VARA FÖRBJUDET att besöka grönsaksavdelningen i ALLA butiker. Jag gick in för att köpa bananer och kom ut med...jo bananer men också ett kilo chaminjoner! Och dessa måste man ju ta om hand på stört - i alla fall inom samma dygn...

Efter jobbet blev det styrketräning, det sedvanliga passet som tar en och en halv timma.

Sedan har jag delat svamp, lök och persilja - fan ta mig.

Men nu har jag gjort en superläcker svampstuvning, som är perfekt på omelett, bestående av färska champisar, gul lök som fick glänsa med en stund och persilja eftersom jag hade en hel kruka kvar ;-)

Jag har provsmakat eftersom jag "råkade" ha lite färdigkokt dinkelpasta från helgen som jag värmde och dränkte i chamisstuvningen som var gjord på grädde och riven ost... Mer än så här kan jag inte berätta ;-)

Nu blir det spikmatta!

Skrivet av Angela Müller den 26 oktober 2009 21:10 | Kommentarer (2)

24 oktober 2009

Det färdiga resultatet...

EFTERSOM JAG FICK EN HÖG fläskfilé kvar från maten jag lagade för i morgon så gjorde jag en gratäng till. Denna gång med dinkelpasta.

Jag glömde nog att nämna att man strör över lite riven västebotten också innan man ställer in gratängen i ugnen ;-)

12_vasterbottenospa.jpg

Och när det ugnen gjort sitt blir det så här...

13_fardigiugnen.jpg


Skrivet av Angela Müller den 24 oktober 2009 13:10 | Kommentarer (3)

Favorit i repris

I MORGON SKA VI TRÄFFA BARNEN i Malmö så jag har fixat lite med maten så att vi slipper lägga tid på det och kan umgås hela tiden ;-)
Så jag gör en fläskfilégratäng, praktisk med allt i ett. Börjar med att ansa en hög skogschampinjonerna...

1_enhogskogisar.jpg

Som jag steker och låter lite gul lök stekas med, bara så att den blir lite blank.

Därpå är det dags för spenaten...

2_enhogspenat.jpg

Som inte ser mycket ut för jorden efter en stund ;-)

3_intemycketkvar.jpg

Jag blandar därefter svamp, lök och spenat med minikeso, riven västerbottenost och ostsås (färdig)...

4_blandasmed.jpg

Ansar tre fläskfiléer från fett...

5_ansarflaskfilen.jpg

Och bryner dem lite lätt och kryddar med svartpeppar och salt...

6_bryneslatt.jpg

Lägger fläskfilén åt sidan...

7_laggatsidan.jpg

Medan jag kokar fullkornspasta a la dente...

8_kokarfulkorspasta.jpg

Jag bottnar en ungnsäker form med pastan och fläskfilén ovanpå...

9_fyllerformenmed.jpg

Fortsätter med "röran"...

10_pamedroran.jpg

Och till sist men inte minst åker locket på och hela härligheten ställs ut i den stora kylen ;-)

11_utistorakylen.jpg

I väntan på att forslas till Malmö och där gräddas i ugnen på 175 grader i 25 minuter ;-)

Nu gör jag en till för jag fick så mycket fläskfilé över. Svårt att beräkna på förhand hur mycket som ska gå åt men med facit i hand hade det räckt med 2 filéer. Å andra sidan går det ju alldeles utmärkt att frysa så...

Skrivet av Angela Müller den 24 oktober 2009 12:10 | Kommentarer (4)

22 oktober 2009

Ledigt...

JAG VAKNADE VID SJUTIDEN lite förvånad över att Woffegubben inte väckt mig. Jag hörde inte ens när han steg upp. Måste varit i djupsömn likt koma ;-)

Den här lediga dagen ska gå i förberedelsetecken. Bland annat började jag med att kolla mina nya fina kläder som jag ska ha på Lördag...


1_rosabandet.jpg

Svindyra men en del av det går till cancerforskningen ;-)

På söndag ska vi ju träffa barnen, alla samlade i Malmö, och då tänkte jag ta med mig lite mortosgratänger till Anna som önskade det redan när vi var i Stockholm i somras. Då höll vi ju på med både den nya och gamla lägenheten så tiden täckte inte riktigt till. Sedan dess har det legat och klämt på det ömma modershjärtat så nu såg jag chansen att få till det ;-)

Det är världens enklaste att göra men kräver en del förarbete. Massor av potatisar skalas...

2_skalarpotatis.jpg

Och morötter förstås ;-)

3_ochmorotter.jpg

Samt några vanliga lökar...

4_ochlokgul.jpg

Som rivs och nu är jag glad att jag en maskin som river ;-)

4_somrivs.jpg

Nu har jag blandat potatis, morot, lök, färsk persilja,riven ost och creme fraiche samt kryddat med salt och svartpeppar och placerat i engångformar...

6_laggsialformar.jpg

Därpå in i ugnen på 200 grader en timma...

7_ugsbakas.jpg

Det blev så mycket rivet så jag fick till en större form också...

8_enstoroxo.jpg


Skrivet av Angela Müller den 22 oktober 2009 12:10 | Kommentarer (4)

17 oktober 2009

Sköna lördag

VI SOV LÄNGE IGEN - ända till 09.00... Skönt var det i alla fall och vi lär nog hinna med det som ska göras i alla fall.

Woffe började med att bädda och ser man - nytt arrangemang igen ;-)

1_woffearrangerarigen.jpg

Jag börjar med nötfärsen tillsammans och tillsätter Taco Spice Mix - Smoled Chili & Garlic...

2_tacosfars.jpg

Och sedan kycklingfileerna och tre röda paprikor som strimlas och brynes...

3_kycklingopaprika1.jpg 3_strimlas2.jpg

Med Fajita Spice Mix - Cilantro & Lime

3_kycklingstrimlor.jpg

Det är en strålande fin dag och solen smyger sig in...

5_soligdag.jpg

Inte så lockande att krypa in i nya varma filtarna i dag men kanske en annan...

4_filtbild.jpg

Woffegubben drar runt snabeljohan innan han ger sig ut för att byta till vinterdäck...

6_dammsugerwoffe.jpg

Jag fortsätter marktjänsten i köket med att strimla gul, röd och orange parika...

7_strimlarpaprikor1.jpg 7_laggsupp2.jpg

Gul och röd lök...

8_lokgulorod1.jpg 8_iburkar2.jpg

Lassar upp lite mozzarellaostar och majs...

9_mozzarellaomajs.jpg

Skivar lite tomarer...

10_tomater1.jpg 10_skivaskanter2.jpg

Oliver och soltorkade tomarer är bara ett måste på Tacosbordet...

11_oliverosoltorkat.jpg

Strimlar isbergssallad och lägger upp kaskadsallad...

12_kaskadoisberg.jpg

Sedan åker allt ut i "det stora kylskåpet"...

13_istorakylskapet.jpg

Och nu funderar jag på om det kanske ska bli en liten motionsrunda innan dukning ;-)

Skrivet av Angela Müller den 17 oktober 2009 13:10 | Kommentarer (2)

20 september 2009

Dagens middag...

MAN TAGER VAD HAVER - det sa redan Kajsa Wargh...

I vårt fall blev det några grabbanävar skogschampinjoner...

1_skogisar.jpg

Som skivas och smörsteks...

2_somskivas1.jpg 2_ochsteks2.jpg

Några grabbnävar med spenat och gul lök skivas och steks...

3_ochlokskivas.jpg
4_somsteks1,2.jpg 4_somsteks2.jpg

Woffegubben "åker på" paprikan...

5_woffeskar.jpg

Som också får ta vägen om stekpannan och en gnutta smör...

6_somocksastekt.jpg

Fläskfilé ansas från synligt fett och stekts i medaljonger...

7_flaskfileansas.jpg 7_steks2.jpg

Det kokas lite fullkornspasta a la dente som fylls i botten på en ugnssäker form och täcks med fläskfilén...

8_flaskfilenlaggspa.jpg

Keso, Västebottenost (som betingar ett pris värre än guld per kilo) blandas med färdig ostsås i lök- svam- och paprikaröran...

8_kesovasterbottenoostsas.jpg

Som sedan får täcka formen med pasta och fläskfile´och åker in i ugnen...

9_roranpa.jpg 9_iniugnen2.jpg

Som sedan, förstås, serveras på altanen...

10_serverassedan.jpg

Nu ska här packas...väskor inför morgondagens bravader...

Skrivet av Angela Müller den 20 september 2009 20:09 | Kommentarer (8)

19 september 2009

Latmiddag...

EFTER EN AKTIV DAG SOM DENNA fick det blir lite latmiddag...

33_ochidag.jpg

Som serverades på...

34_blirdet.jpg

Så, just i dag undrar jag...

35_sajagundrar.jpg

Vad man ska ha en dumburk till?

36_vadskaman.jpg

Ingen av oss vill gå in och missa denna ljuvliga afton!

I morgon, som är en annan dag, har vi planerat in lite vandring i Skatås - längtar redan ;-)

Skrivet av Angela Müller den 19 september 2009 19:09 | Kommentarer (2)

30 juli 2009

En lång dag...

VACKARKLOCKAN RINGDE REDAN 07 eftersom vi hade beställt en kärra till 08 som Woffegubben hämtade. Vi lastade på allt trädgårdsavfall, som inte var lite den här gången, och kom i väg till till tippen. Vi hade räknat med två turer men fick, tack vare envishet och packningsteknik, med allt på första turen ;-)

Jag är så glad och tacksam över att vi har den här möjligheten - var i hela friden skulle man tagit sig annars? Vi blev färdiga två timmar innan hyrtiden av kärran gick ut men det var bara bra.

Väl hemma igen började jag klippa gräset och hann för alldel nästan klart på baksidan innan regnet kom. Sedan dess har jag sprungit ut och in mellan skurarna och klippt kanterna samt krattat men framsidan återstår då det inte var uppehåll så länge så att jag hann...

Man kan konstatera att det är lite väl tomt på baksidan av huset nu sedan röjningen men det lär inte dröja. Det var under alla omständigheter väldigt länge sedan vi såg grannens vägg...

1_langsedan.jpg

När det regnade som värst satt jag på altanen och löste korsod samt konstarerade att det blir en del plommon i år på Annas träd...

2_genomfonster.jpg

Det var meningen att vi skulle städat förrådet efter gräsklippningen men eftersom vädret svek oss traskade Woffe upp på vinden...

3_vagenupp.jpg

Och fortsatte med golvläggandet...

4_laggergolv.jpg

Med 25 meter vind så tar det sin tid när det inte är högprioriterat...

5_25metervind.jpg

Jag försökte bistå ett tag men gick snart ner...

6_vagenner.jpg

För att röra ihop en fläskpannkaka - som inte innehåller något fläsk men väl kalkonbacon...

7_rortill.jpg

Och det gick bra det med...

8_flaskpannkaka.jpg

Vi avnjöt den sedan i pensionärskuvösen...

9_somintas.jpg

Nu ska våra trötta och ömma kroppar få en välbehövlig vila ;-)

Skrivet av Angela Müller den 30 juli 2009 20:07 | Kommentarer (4)

14 februari 2009

Det vankades

PAJ TILL MIDDAG I DAG som var väldigt länge sedan så det kändes som en god ide ;-) Det blev pajskal med tomat, spenat och traditionell...

1_pajskal.jpg

Sedan började jag steka vegvarianten som skulle i tomat- och spenatskalen. Först massor av gul och vit lök..

2_massoravlokvitogul.jpg

Där jag sedemera fyller på med svamp och basilkia samt gul o röd paprika...


3_svampobasilika.jpg

4_tillsatterpaprika.jpg

När vegfärsen kokar ihop börjar jag om från början...

5_vegfarsoch-borjarom.jpg

Vegpajerna fylls...

6_vegpajerna.jpg

En av varje i ugnen...

7_enavvarjeiniugnen.jpg

Som blir färdiga och serveras med sallad...

8_fardiga.jpg

Skrivet av Angela Müller den 14 februari 2009 20:02 | Kommentarer (3)

4 januari 2009

Sista timmarnas ledighet

KRAFTERNA RÄCKTE PRECIS till för att vi skulle få i oss lite middag även i dag. Woffegubben gjorde, som vanligt, salladen...

6_woffesallad.jpg

Och det i rökrock och allt ;-)

I dag blev det ostgratinerad kassler, potatisgratäng och så sallad då förståss...

7_kasslerpotgratang.jpg

Nu ska sim- och gymväskor packas för morgondagen samt att plocka med det som ska till jobbet, maskiner - bägge två, arbetsmaterial och sedan...ja, då blir det nog sängen. Känns som om ryggen ska gå av på mitten ;-)

Det ska ändock bli skönt att komma in i "vanligheten" igen. Det är trots allt en stor trygghet men vardagen och nu har jag bara så jättemycket att göra på jobbet trots att jag försökt jobba lite under tiden jag varit ledig. Så i morgon blir det fullt ös - medvetslös ;-)

Skrivet av Angela Müller den 4 januari 2009 19:01 | Kommentarer (4)

23 december 2008

Det lackar mot jul

I VÄNTAN PÅ BARNEN och fyrbeningarna och för all del Woffegubbens ankomst från saltgruvan har jag ägnat åt lite förberedelser.

Skinkorna, både den "riktiga" och kalkonskinkan är nu griljerade...

1_skinkorklara.jpg

Sedan blev det en Jansson som ju hör till men med krav på att inte ansjovisbitarna får bli för stora ;-)

2_dagsforjansson.jpg

Så jag mixar grädden med ansjovisen - det går knappt att ana att ansjovisen finns där. Sedan mjuksteker jag löken och låtar den efterkoka en aning med ansjovisspadet...

3_mjukstekerloken.jpg

Under tiden Jansson står i ugnen griper jag mig an Rosenkålen - det är det absolut tråkigaste jobb man kan tänka sig - men full av antidioxanter och näring så det sprutar om det ;-)

4_undertidenrosenkal.jpg

Sådärja, Jansson är klar och Rosenkålen ansad och klar för kokning - vilket får bli i morgon. NU ska jag ta fram hundarnas vattenskålar samt leksakslåda...

5_fardigtmedansojansson.jpg

Det är illa nog att allrummet är oigenkännligt för dom små sedan sist och att Ila inte har någon kökssoffa att vila på. Där går gränsen alltså! Skulle då inte skålar och låda ens vara framme när dom anländer - ja, då kanske dom vänder i dörren ;-)

Därefter ska vi invänta barnen och fyrbeningarna genom uppesittarkväll. Resten av julstöket får bli morgondagens bekymmer...

God uppesittarkväll till er alla där ute!

Skrivet av Angela Müller den 23 december 2008 19:12 | Kommentarer (7)

11 oktober 2008

Altanbygge och middag ;-)

WOFFEGUBBEN HÅLLER NU PÅ MED INNERVÄGGEN som ska beklädas med plywoodskivor som sedan, så småningom, ska bli strukturvägg...

1_innervagg1.jpg

Medan jag förbereder middagen och pysslar med lite annat som tvätt och plock...

2_forberederdagens.jpg

Det vankas chevrèlax i det Müllerska hemmet i dag...

3_halvagetosten.jpg

Efter att jag mosat ihop getosten och hällt i soltorkade tomater skurna i små bitar blandas det med cremé fraiche...

4_blandarmed.jpg

Getoströran placeras ovanför laxfiléerna innan formen åker in i ugnen...

5_strykerpa.jpg

Laxen ska sedan serveras ihop med sallad...

8_litesalladtill.jpg

Och kokta grönsaker...

9_koktagronsaker.jpg

Och minsann är inneväggen nästan klar så då blir det lagom att bryta för lite middag...

7_innevaggenuppe.jpg

Chevrèlax

Olivolja
700 gram laxfilé
salt och vitpeppar
150 gram chevre (getost)
1 burk creme fraiche
5 soltorkade tomater
1 msk finhackad färsk dragon
2 msk sesamfrön

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsäker form med lite olivolja. Lägg
laxfilén i formen och strö över salt och peppar.

Smula chevren i en skål och blanda med creme fraiche. Hacka soltorkade
tomater och dragon fint och blanda ner i ostcremen. Smaka av med salt och
peppar.

Bred blandningen över laxfilén och toppa med sesamfrön. Ställ in i ugnen ca
20 minuter.

Jag brukar servera ovanstående med kokta grönsaker och en krispig sallad.

Smaklig spis!

Receptet är hämtar ur...

6_recepthamtat.jpg

Skrivet av Angela Müller den 11 oktober 2008 19:10 | Kommentarer (4)

28 september 2008

Gammalt beprövat

I DAG BLEV DET EN GAMMAL variant på middag. Jag vill egentligen variera mig men orken finns inte just nu och i går när vi handlade åkte det ner det "gamla vanliga" i kundvagnen.
Så det blir den gamla vanliga långpannan med ugnsbakade grönsaker med ett litet undantag för jag hade en bit av ett vitkålshuvud liggandes så det hamnade i botten och på det morötter...

1_vitkalomorotter.jpg

Broccolin på...

2_broccolidartill.jpg

Blomkålen går samma väg...

3_sedanblomkal.jpg

En vitlök i klyftor...

4_envitlok.jpg

Helt vanlig gul lök ringlas över tillsammans med kryddor och olivolja som sedan åker in i ugnen för att bli nästan färdigt då det återstår lite...

5_gulloksamtoljaokryddor.jpg

Jag strimlar två huvuden Romansallad...

6_strimlarromansallat.jpg

Och lite kyckling...

7_samtkycklingen.jpg

Steker Romansalladen och...

8_stekerroman.jpg

...kycklingstrimlorna...

9_ochstrimladkyckling.jpg

Under tiden finfördelar jag 10-12 torkade aprikoser...

10_torkadeaprikoser.jpg

Plockar fram creme fraiche och mango chutney...

11_cremeomangochitney.jpg

Som åker ner i grytan tillsammans med kyckling, romansallad och aprikoser...

12_nerigrytan.jpg

Till sist förbereder jag fulländningen av långpannan som nu är näst intill klar, eller ja, det är faktiskt Woffegubben som skurit tomaterna...

13_tillsist.jpg

På med tomater, pumpa- och solrosfrön samt några minuter till i ungen och vi kan äntligen äta middag!

14_resultatetigen.jpg

Skrivet av Angela Müller den 28 september 2008 20:09 | Kommentarer (5)

27 september 2008

Snabbis

EFTER HALVA DAGEN uppe på en stege och resten av dagen ett maratonlopp in och ut i en massa butiker fanns det inte så mycket ork kvar för middagslagning. Så i dag blev det enkelt men supergott...

Jag ansar och skär lite mer champisar, lite mer finfördelade...

1_mersvamp.jpg

En hög vitlök...

2_massoravvitlok.jpg

En hög rödlök...

3_enhogrodlok.jpg

Allt ovan steks i smör och blandas med stuvad spenat, creme fraiche och sist men inte minst några grabbanäver riven ost...

4_rivenost.jpg

Som sedan serveras till Dinkelpasta...

5_dinkelpasta.jpg

Lätt som en plätt och ljuvligt gott!

Skrivet av Angela Müller den 27 september 2008 21:09 | Kommentarer (2)

26 september 2008

Men det finns ju andra

SÄTT ATT ROA SIG PÅ en fredagskväll om man nu inte kan fortsätta att måla utomhus. Då kan man minsann gripa sig an en hög på 2 kg svamp...

1_enhogchampisar.jpg

...som skivas och steks i smör...

2_skivasosteks.jpg

Och, som ju alla vet - krymper till noll och inget i stekpannan...

3_ochkrymper.jpg

Av 2 kg blev det inte mer än så här...

4_av2kg.jpg

Som jag sedan stuvade i grädde och riven ost...

5_stuvasmedgraddeoost.jpg

Och som slutligen ska hamna på frukostomeletterna i morgon bitti ;-)

Skrivet av Angela Müller den 26 september 2008 21:09 | Kommentarer (2)

14 juli 2008

I och för sig

PLANERADE VI REDAN I GÅR KVÄLL FÖR simning och gym i dag så det var bara till att packa in de färdiga väskorna.
Det blev 700 meter i simhallen och sedan ett enda möte under hela dagen...så det blev en liten lunchpromenad på några km ;-)

Efter jobbet var det ICA som gällde - åtminstone till en början för efter inköpen stack vi direkt till gymmet.

I dag körde vi ihop, dvs Woffegubben hängde på mitt Superset. Styrkan höll på i 80 minuter och sedan blev det 30 minuter på löpbandet.

Resten av kvällen har tillbringats i köket (för mig) och i soffan (för Woffegubben). Jag hade som vanligt "hittat" ovanligt fina champisar så dessa tillredde jag medelst stekning och sedan stuvning...

1_stekersvampsomvanligt.jpg

Som sedemera blev fyllning i inte mindre än åtta omelletter ;-)

2_somisig.jpg

Men nu ska jag väcka Woffe så att han kan gå och lägga sig och jag gör nog det också ;-)

Skrivet av Angela Müller den 14 juli 2008 22:07 | Kommentarer (1)

7 juli 2008

En kväll vid spisen

JAG BORDE INTE SLÄPPAS LOSS PÅ grönsaksavdelningen! Men å andra sidan är det himla gott med färska dito. Kvällen har således ägnats åt följande...2 kilo broccoli som ansas och kokas...

1_2kilobroccoli.jpg 1_kokas.jpg

Och sedan blandas med smör, grädde och några grabbanävar riven ost och blir mos...

2_blirbroccolimos.jpg

Tre huvvuden blomkål går samma väg, dvs ansas och kokas...

3_3huvvudenblomkal.jpg 3_kokasocksa.jpg

Och som på samma sätt blir blomkålsmos...

4_blirblomkalsmos.jpg

En hel hög, dvs 1,6 kilo, färsk svamp gjorde oss också sällskap hem...

5_basmsehogsvamp.jpg

Som steks i smör och sedemera stuvas i grädde och några nävar ost...

6_steksismor.jpg _stuvasigradde.jpg

Som sedemera hamnar i fyra frukostomeletter....

7_hamnarpaomeletter.jpg

Och till resten steker jag lite kalkonbacon och några ägg...

8_ochkalkonbacon.jpg 8_stekeragg.jpg

Som sedan hamnar i en "frukostlåda" tillsammans med lite svampstuvning...

9_somblir.jpg 9_stektaggbaconosvampstuvni.jpg

En effektiv spiskväll som fixar hela veckans frukostar och lite till...

10_effektivmandagskvall.jpg

Woffegubben tar förstås hand om disken som vanligt så att jag med gott samvete kan lämna köket...

11_tackvarewoffegubben.jpg

...och ägna mig lite åt att njuta av trädgården - i alla fall framsidan ;-) Daglijan slår ut i en rasande fart...

12_daglilja08.jpg

"Lyktstopleklematisen" har nått sin glans utan att kommunen skällt på mig...

13_stolpklematis08.jpg

Och min favvoklematis men i dag bakifrån ;-)

14_tradklematisbakifran.jpg

Jag har även en småblommig Klematis som får klänga fritt i Tujjan...

15_tujjaklematisen.jpg

Minirosorna, som en gång levererades till mig via Woffe som krukväxter överlever vinter efter vinter - kan det vara Kärlek...

16_miniros08.jpg

Mina farmsidesträd börjar växa oss över huvudet...eller rent av snart taket ;-)

16_mittpaframsidan.jpg

Skrivet av Angela Müller den 7 juli 2008 22:07 | Kommentarer (3)