« Skitväder | Huvudsidan | En så'n trist dag! »

20 maj 2006

Skryt och skrävel

DÖM OM MIN FÖRVÅNING när jag står vid strykbrädan och via fönstret noterar att MIN Katstanj har TVÅ blommor. Detta är helt otroligt och tarvar sin förklaring. Jo, jag har, som jag nämnt vid flera tillfällen, "fött" upp denna kastanj helt på egen hand. För många, många år sedan (minst 12) fick jag av en arbetskollega en näve kastanjer från Onsala där hon bodde.
Jag snittade ett snitt i nötytan och placerade dem i en lökkorg och grävde ner den. Sedan glömde jag faktiskt bort härligheten under vintern och först när jag började gräva i rabatten frampå vårkanten upptäckte jag min "kastanjekorg".

Då hade flera av dem grott och små ljusgröna rankor var på väg upp från kastanjerna som hade grott. Dags för utplanterning alltså och när dessa hade vuxit till sig lite gav jag bort flera stycken till vänner och bekanta. Av de som blev kraftigast av dem jag behöll för egen del, fick sedan växa till sig ytterligare och nu pratar vi om några år. För att göra en lång historia kort så blev en kvar och placerades i hörnet av vår trädgård på baksidan av huset.

Jodå, den har vuxit under dessa år men så fort det vindat lite har det knäckts ett antal grenar under årens lopp. Och den har som sagt aldrig blommat. Jag älskar verkligen dessa blommor, så ståtliga och mäktiga på något obeskrivbart sätt. Men när den aldrig har blommat efter alla dessa år hade jag faktiskt gett upp hoppet. Det faktum också att den är lite svag i "skelettet" har fått mig att tro att den inte kommer att bli så gammal att den uppnår blombar ålder. Tills i dag! Två blommor alltså som jag upptäckte där stod vid strykbrädan. Jag rusade ut för att ta ett kort på blommorna men tyvärr sitter de för högt upp och det gick inte heller att zooma in dem så det blev synligt på bild. Men ni får tro på mitt ord - här kommer nu en bild på stoltheten och den är ju uppemot en tremetare nu...

8_kastanjen.jpg

Det ska bli himla mysigt att kratta upp kanstanjerna (även om det nu bara är två) till hösten ;-)


Till middag i dag blev det latmiddag, grillad korv av kött och spenat samt kycklingkorv som serverades till potatissallad och grönsallad. Det enda jag gjort själv är grönsalladen allt annat är köpt fix och färdigt. Jo, jag har förstås grillat korven....

9_grillkorv.jpg 10_latmiddag.jpg

Skrivet av Angela Müller den 20 maj 2006 18:02

Kommentarer

Ja, men gud vad häftigt att den blivit så stor!!! Då vill jag ha en kastanj i höst :D

Skrivet av: Anna, Boris, Kif, Tyler o Ila den20 maj 2006 18:57

Vilket jättefint träd! Och en härlig historia! Jag vill också ha en kastanj i höst! Du får skicka till familj, släkt och vänner! ;-)

Skrivet av: Bim den20 maj 2006 19:52

Anna o Bim> Ut och plocka kastanjer i höst och så snitta och gräv ner...

Skrivet av: Angela den20 maj 2006 23:44

Hahaha! Det skulle se ut med ett kastanjeträd på min "tomt"! Min gräsplätt är typ fyra gånger två meter! ;-)

Skrivet av: Bim den21 maj 2006 08:20

Trevligt. Jag har faktiskt en blomma (den enda jag haft) som har överlevt sedan -89. Det har ibland gått månader utan att den fått vatten för att jag glömt bort den men den lever än. Tyvärr vet jag inte vad det är för sort. Det ser ut som en kvist med gröna blad :)

Skrivet av: Christopher den21 maj 2006 08:52

Christopher> Hmmm, ett foto i bloggen skulle underlätta ;-)

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 09:00

Bim> Det skulle kanske bli en aning trångt efter några år. Och undrar just vad grannarna skulle tycka ;-)

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 09:05

Är det du som planterat det trädet???

Skrivet av: steffanie den21 maj 2006 11:34

Steffanie> Ja, jag har fött upp det från kastanj till träd ;-)

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 11:38

En kamera står högst upp på önskelistan just nu faktiskt. Lite tråkigt att inte kunna dela med sig med lite roliga foton. Det kommer väl snart förhoppningsvis.

Skrivet av: Christopher den21 maj 2006 14:07

---> Angela: Ja, det skulle nog bli lite trångt! Och jag tror inte att grannarna skulle gilla det! ;-)

Skrivet av: Bim den21 maj 2006 14:19

Vilken fin kastanj! Det är häftigt att vara med från början. I höstas planterade jag ut min Ginko beloba som jag haft inomhus i många år. Flera gånger har jag trott att den varit död - och sen kommer det gröna skott ändå. Nu har den börjat bli grön på sin uteplats. Jag är SÅ stolt över den. Fast den är rätt liten än så länge. Kommer att bli ett jätteträd om sådär 50 år....

Skrivet av: Bloggblad den21 maj 2006 18:37

Bloggblad> Ja, det är fantastiskt roligt att ha lyckats med något här i livet ;-) Jag hade också en Ginko för några år sedan. Köpte den som ett vårdträd till mitt Stora Monsterbarn som antytt att hon vill ta över huset efter oss. Men den dog efter 4-5 år tyvärr. Den har så ljuvligt bladverk. Kanske skulle försöka igen? I vilken växtzon bor du? Jag bor i zon tre och tror att den stackarn frös sista vintern. Om jag inte minns fel så är det en zon-2 växt. Du vet att Ginkon räknas till barrträd väl?

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 19:50

Men om man kollar på högra sidan av kastanjen ser det ut som minst 4 blommor... Eller är det en hallucination?

Som svar på din kommentar om mina "talanger" så är de ganska lätträknade :) Du har desto fler som jag är avis på :) Tex så fick du fler fler strikes i veckan än vad jag fått i hela mitt liv :) Och det är pinsamt när ens föräldrar spelar bowling på hög nivå *ler*

Skrivet av: Petra den21 maj 2006 20:06

Petra> Jag kan garantera dig att det var ren tur och inte en gnutta skicklighet. Jag var glad så länge klotet hamnade på rätt bana ;-)

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 20:25

Petra igen> Kanske snarare önsketänkande för de två som finns sitter på vänster sida ;-)

Skrivet av: Angela den21 maj 2006 20:26

Post a comment
Remember Me?