« FÖRBANNADE KNÖL! | Huvudsidan | ÄNNU EN SLAPPARDAG »

29 december 2004

BARRA CUNHAÚ

Ponta Negra, Natal 28 december 2004

VAR MÅLET PÅ DAGENS UTSLYKT 90 km söderut mitt i räkodlardistriktet. Vi startade med ett besök på en brasiliansk bondgård eller fazenda, som det heter, med anor från slavtiden. Där fick vi titta runt på delar av ägorna och sedan äta en ljuvlig frukost med mat och frukt från gårdens egna odlingar. Mums, det var massor av godsaker för varje gourmet.

Gården var enormt stor och många hade arbete där. Man hade också ett tegelbruk som tillhörde ägaren. Djur fanns förstås både ute på ägorna och vid gården för hushållsbruk. Mycket intressant. Man odlade till största delen sockerrör och vi mötte ideligen transporter till och från sockerrörsfabriken ute på vägen igen.

Därifrån åkte vi vidare med bussen ett långt stycke och guiden var som vanligt enormt duktig och berättade om allt, politik, skola, religion osv osv. Jag måste säga att Fritidsresor har hög klass på sina guider.

När det sedan var dags för nästa stopp så bar det i väg med båt ut till ett mangroverträsk och krabbfångst. Ni skulle inte tro mig om jag berättade hur dom fångade dessa stora läskiga, men säkert goda, krabbor. Jo, jag ska försöka förklara. Man tar sig in i träsket, vilket vi också gjorde, sedan gräver man med händerna ner under rötterna på mangroverträdet, långt ner, stundtals var hela mannen under i leran, tills man hittar en krabba. OM den skulle knipsa fast din hand i en klo är det "bara" att vänta i två timmar för då måste den upp för att få luft. Jisses, inget skulle få mig att stoppa ner näven eller halva överkroppen för att fånga en krabba! Så där håller männen på, det finns bara en krabba under varje rot, tills dom fått tag i 12 krabbor som dom sedan får 5 real för på marknaden.... 1 real är under tre svenska kronor!

Vi fick även beskåda krabbor som var i vattnet, dessa modiga yngligar går barfota i vattnet och fångar dem. Detta var vid en flod och sedan åkte vi med båten ett stycke upp så att vi kunde kliva av för att bada, antingen i floden eller gå ett litet stycke tvärsöver så vi kom till havet.

När vi badat klart bar det av till en restaurang på andra sidan floden, som för övrigt drivs av ett svenskt par från Växjö. Fisk och räkor blev det förstås, mycket god sådan, och potatis samt ris och sallad. Mums igen. Frukt till dessert.

Ja, det var vår dag. En fantastisk resa hem med chans att se lite mer av landet än just bara det man ser vid och kring hotellet.

Nu bär det av till "vår" stamkrog för en bit mat (igen) och sedan välbehövlig sömn (igen). Vi har faktiskt lyckats hålla oss vakna till framemot 22-tiden men för det mesta sover vi redan mellan 20-21.00.

Vi har beställt bord på vårt hotell till Nyårsafton, undrar just om vi klarar av att vara vakna till tolvslaget (?). Hela Ponta Negra kommer att svämma över av folk från byar och städer häromkring så vi kände att det var bäst att gardera oss. Stranden kommer att myllra av glada nyårsfirare och vår restaurang på hotellet ligger ut mot stranden. Det blir säkert en upplevelse.

Skrivet av Angela Müller den 29 december 2004 22:46

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.muller.se/mt/mt-tb.cgi/19

Kommentarer

Post a comment




Remember Me?