« Dagens Astor | Huvudsidan | Försök inte lära »

23 januari 2008

Raynauds sjukdom

ÄR DET JAG HAR konstaterade i dag min doktor. Det är inte farligt och tydligen väldigt vanligt speciellt då bland kvinnor. Dom finaste blodkärlen som går till huden blir kortvarigt sammandragna och hindrar blodet nå huden. Detta brukar kallas för vasospasm. När det blir syrebrist i huden blir den först vit och sedan blå.
Kyla och stress är bovar i dramat.

För mig händer det alltid efter jag tränat och sedan kommer ut till bilen för att köra hem. Det gör så ini bänken ont så jag kan inte ens låta fingrarna nudda varandra.
Nu ska jag ta medicin som vidgar blodkärlen lite så får vi se om det hjälper. Men, det visade sig att jag också hade högt blodtryck så nu vill doktorn att jag först tar blodtrycket morgon och kväll i en veckas tid och först efter det börjar med medicinen. Han vill att jag ska fortsätta ta trycket även efter att jag påbörjat medicineringen och ska sedan tillbaka på återbesök om några veckor.

För stunden är jag mest orolig att det ska inträffa när jag åker Kortvasan för då, om jag står där mitt ute i spåret och inte kan gripa om stavarna...ja då vet jag inte vad jag tar mig till.

Varför blodtrycket helt plötsligt har blivit högt igen förstår jag inte. Jag hoppas lite på att det är tillfälligt.

Men jag slapp i alla fall sitta hemma och virka ;-)

När jag avslöjade alla mina stora planer för året med Kortvasan, Göteborgsvarvet, Hisingen Runt, Midnattsloppet osv osv berättade han att han också skulle springa Göteborgsvarvet. Att det var hans son som anmält honom...tycker mig känna igen det där lite...fast jag har ju ingen son förstås ;-)

När jag berättade det för Woffe så sade han genast:

– Vad bra! Då lägger du dig bakom honom så har du proffshjälp om du skulle svimma av mitt ute i härligheten.

Skrivet av Angela Müller den 23 januari 2008 14:13

Kommentarer

Där ser du!
Man ska gå till doktorn när nåt är konstigt!
Bra!

Skrivet av: Anna den23 januari 2008 15:21

Aha, känner igen det där "fenomenet" med vita superkänsliga fingrar.
Woffe kan väl stå där i skogen o passa också, nu när han har fått så fin utbildning :-)

Skrivet av: Lotta den23 januari 2008 15:32

Anna> Japp - som alltid så har du rätt ;-) *Kram*

Skrivet av: Angela den23 januari 2008 15:41

Lotta> Han berättade att du var jätteduktig på kursen och var väldigt imponerad!

Skrivet av: Angela den23 januari 2008 15:43

Alltid skönt att få en diagnos. Det tyckte jag när jag fick veta att jag har Artros. Då vet man i alla fall vad det är, och kanske att det går att göra något åt det.

Skrivet av: Bim den23 januari 2008 16:25

Hoppas det där med blodtrycket är tillfälligt för sånt är ju aldrig bra :-/ Kan iallafall knappast bero på motionsbrist i ditt fall va? *kram*

Skrivet av: Snurran den23 januari 2008 22:13

Bim> Ja, det finns ju medicin så nu ska bara invänta "blodtrycksveckan" så jag kan få starta med den och se om den kan hjälpa mig.

Skrivet av: Angela den23 januari 2008 22:29

Snurran> Nej det får vi väl inte tro för då skulle jag varit död för länge sedan ;-)

Skrivet av: Angela den23 januari 2008 22:31

Post a comment
Remember Me?