« Nu är det nära | Huvudsidan | Måste medge »

14 maj 2006

Som om han vore sänd av gud

NÄR JAG FYLLDE ÅR för ett tag sedan fick jag en CD-skiva med ett inspelat Sommarprogram med Mustafa Can samt hans bok Tätt intill dagarna – Berättelsen om min mor av Steffanie och Peter, Anna och Oskar samt 16 tassar...


Jag började med att lyssna på sommarprogrammet, enligt stränga instruktioner från Steffanie, redan dagen efter men jag klarade bara halva, tårarna sprutade och jag insåg att så intensivt älskad, av sitt barn, kan väl ändå ingen mamma klara av att vara.

I dag, nu förresten, tog jag mod till mig och lyssnade igen. Det var lika svårt nu men jag är glad att mina barn ser till att jag inte missar livets väsentligheter.

Nu ska jag läsa boken och förmodligen kommer det att spruta ännu fler tårar men jag känner att jag måste och jag kan ställa mig samma fråga, i alla fall just nu, som Mustafas mor. Varför blev Steffanie journalist och inte läkare? Och den Lilla? Varför blev hon journalist och inte veterinär? Eller djurskötare?

Nej, jag är på intet sätt otacksam över vad våra barn blivit här i livet, tvärtom jag och deras far är otroligt stolt över att ha fått två så ruskigt kloka barn! Har man uppfostrat dem med ambitionen att ta egna beslut, stå för dessa och ta ansvar för sitt liv och andras så kan man inte säga när dom redan är vuxna att man ångrar sig och att det inte gäller längre. Men det finns tillfällen här i livet då funderingarna kommer. Den här boken är ett sådant tillfälle.

Jag är otroligt stolt över dem – tro inget annat!

Sommarprogrammet sändes 2003,

När Mustafa Can sagt de avlutande orden, ”Mor jag älskar dig”, i sitt Sommarprogram 2003, brakade Sveriges Radios växel samman. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare ringt och tackat för ett fantastiskt program.

Knappt två år senare är Güllü Can död.

Hon föddes i Kurdistan någon gång i slutet på 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Utvandrade till Sverige på 1970-talet, död på Skövde lasarett i januari 2005.

Vem var hon?

I sökandet efter sin mor når Mustafa Can fram till en värld av uppdämda och gömda känslor, av uppoffring och ensamhet, skam och förlåtelse, hem och hemlöshet. Men också till identitet, villkorslös kärlek och människans förmåga att resa sig ur nederlaget.

Läs den!

Det vankas inte inte bara sprutande tårar utan även ett och annat pärlande skratt också…

Skrivet av Angela Müller den 14 maj 2006 20:39

Kommentarer

Det låter verkligen som om det är något man inte borde missa... Hur får man tag i sommarprogrammet? Det vore ju kanske kul att lyssna på det först, innan man köper boken.

Skrivet av: Bim den14 maj 2006 20:51

Bim> Jag kan skicka CD:n till dig. No problems! Vet faktiskt inte hur hon burit sig åt och jag vågar knappt fråga ;-) Det är förmodligen väldigt tekniskt. Jag skickar den i morgon. *Kram*

Skrivet av: Angela den14 maj 2006 21:00

Tack Angela! Jätteschysst av dig! Då kopierar jag den och skickar sen tillbaka den! Har du min adress? Och jag behöver din för att kunna skicka den tillbaka! *Kram*

Skrivet av: Bim den14 maj 2006 22:01

Bim> Allt är redan fixat och frimäket sitter på. Min adress står på avsändare och din skrev jag upp för länge sedan när du berättade att du skulle flytta. Jag postar på väg till jobbet i morgon så du bör ha den i brevlådan i veckan. *Kram*

Skrivet av: Angela den14 maj 2006 22:05

Tack snälla Angela! Jättebussigt av dig! Ser verkligen fram emot att få höra på programmet. Sen så ska jag köpa boken. Vet du om den finns i pocket? *Kram*

Skrivet av: Bim den14 maj 2006 22:10

Mammsen och Bim>> Man kan spela av från de internetsända radiosändningarna med ett program på datorn. För mac finns till exempel Wire Tap eller Audio Hijack. För pc finns det säkert motsvarande, jag vet dock inte vad de heter.

Skrivet av: steffanie den15 maj 2006 08:39

Hoppas boken är bra föresten! *kraaaam*

Skrivet av: steffanie den15 maj 2006 08:40

Steffanie> OK, tack för tipset. Jag skickar den ändå nu när jag redan klafsat dit ett frimärke. Jag betvivlar inte ett ögonblick att boken är bra. Har du läst den? *Kram*

Skrivet av: Angela den15 maj 2006 08:48

Nej jag tänkte låna den av dig sen! :-)

Skrivet av: steffanie den15 maj 2006 13:07

Steffanie> Självklart!

Skrivet av: Angela den15 maj 2006 13:24

---> Steffanie: Tack för informationen! Men nu har ju ändå din Mamma redan skickat den! Jag bränner av den och skickar tillbaka sen.

Skrivet av: Bim den15 maj 2006 19:54

---> Angela: Visste du om den finns i pocket?

Skrivet av: Bim den15 maj 2006 19:56

Bim> Oj, ursäkta att jag inte svarat! Nej, men nästa gång jag är på stan kan jag ju kolla. Den jag fick är ju inbunden fast i dag finns det mesta även på pocket om jag förstått saken rätt.

Skrivet av: Angela den15 maj 2006 23:09

---> Tack än en gång för lånet av skivan! Jag bränner den nån av de närmaste dagarna och returnerar den till dig. Jag skriver när jag har skickat den så du vet att den är på väg. Boken fanns inte i pocket. Den skulle nog inte komma i pocket förrän om typ ett år trodde de i Bokia, så jag köpte den inbunden. *Kram*

Skrivet av: Bim den16 maj 2006 19:38

Bim> Inget att tacka för! Det är bara kul om man kan dela med sig. Ska bli kul att höra vad du tycker. Jag har inte börjat läsa ännu för jag har några kapitel kvar i en annan bok. *Kram*

Skrivet av: Angela den16 maj 2006 20:22

Nu har Jimmy varit snäll och brännt av skivan till mig! Men eftersom du sa att det inte var någon brådska att få tillbaka din skiva, så tror jag att jag spar den här tills jag har lyssnat på min. I fall det skulle ha blivit något fel. Så du slipper att skicka den en gång till. Det blir nog förmodligen i helgen som jag lyssnar. Men boken kanske dröjer innan jag börjar med. Jag har också en annan på gång. Ska bli kul att jämföra lyssningen och läsningen med dig sen! *Kram*

Skrivet av: Bim den16 maj 2006 21:56

Har inte lyssnat i dag... Har haft huvudvärk och inte varit på humör för det... Får se hur det blir i morgon...

Skrivet av: Bim den20 maj 2006 18:07

Bim> Då kan du trösta dig med att du har något gott att vänta på. Huvudvärk är ett elände! Hoppas på snar bättring!

Skrivet av: Angela den20 maj 2006 18:36

Tack Angela! :-)

Skrivet av: Bim den20 maj 2006 20:00

---> Angela: Jag har ju inte varit på humör att lyssna på skivan i helgen. Du måste lova att du säger till direkt om du vill att jag skickar tillbaka den. Då skickar jag den direkt. Men om du inte behöver den så behåller jag den gärna tills jag har lyssnat på min egen, så jag är helt säker på att den är okej. Hoppas att jag har tid och lust att lyssna på den nästa helg. *Kram*

Skrivet av: Bim den22 maj 2006 15:51

Bim> Du får ha den precis så länge som du önskar. Jag har ju lyssnat så det är ingen ko på isen. Ta det lugnt och lyssna när tid och lust finns. *Kram*

Skrivet av: Angela den22 maj 2006 23:26

Tack!! *Kram*

Skrivet av: Bim den23 maj 2006 17:27

---> Angela: Nu har jag lyssnat på skivan! Programmet var mycket, mycket bra! Jag blev väldigt rörd, men också glad. Nu ser jag fram emot att läsa boken! *Kram*

Skrivet av: Bim den25 maj 2006 22:58

Angela! Se kommentaren från mig under inlägget: "Dag 2 Varberg, Getterön"!

Skrivet av: Bim den26 maj 2006 17:22

Post a comment
Remember Me?