« Phi Phi Island | Huvudsidan | Han fick som han ville... »

16 april 2003

En liten rundresa

I dag bar det ivag pa en liten rundresa med Phuket Town som mal. Vi blev sa matta sist pa alla villiga tuktukchafforer som korde oss runt till de stallen dar bara oljeshejker och stenrika amerikaner kan handla sa vi tog oss en en tur genom Fritidsresors forsorg och det gjorde vi alldeles ratt i med facit i hand.

Det borjade med ett besok pa det storsta templet i Phuket. Var guide, som for ovrigt var en alldeles akta Thailandare med en skaplig svenska om man undantager alla grammatikregler, men det var bara charmigt och givande, och med en som visste vad han talade om. Tempelbyggnaderna gar ju som bekant inte av for hackor...man far leta lange for att hitta nagot som smaller hogre!
Efter tempelbyggnaderna fortsatte det med ett besok pa en cashevnotfabrik dar vi fick se hela processen fran det att noten kokas och sedan skalas. Dom hade notter med alla sorters smak, vanliga salta och med honung, kaffe, olika fruktsmaker osv osv i all oandlighet. Dom ar duktiga Thailandarna och pahittiga. Man fick smaka och naturligtvis kopa om man sa onskade.
Ett sadant slit och en betalning for arbetet som man inte vagar namna i vara kretsar. Man kan dock ha lite storre forstaelse for priset pa dessa godsaker som aven med thailandksa matt var dyr.
Sedan hamnade vi antligen pa Phuket Towns marknad, det var dit vi ville nar vi gav oss i vag pa egen hand. En sadan upplevelse!
Och en doft sa man holl pa att ramla baklanges, kryddor, fisk, levade och doda djur i en salig rora. Det fanns allt i matvag att kopa fran grodor till skoldpaddor, gronsaker, frukt, nyslaktade kycklingar dar man lade alla fotter och ben i en hog for sig.
Det var pafrestande for luktsinnet men en upplevelse som vi kommer att bara med oss mycket lange!

Han var helt otrolig var guide, larde oss thailandska och berattade om folket och sederna. Han berattade ocksa for oss om dom ringa lonerna folk far for sitt harda slit. Poliser som exempel kunde tjana mellan 3-5000 bath i manaden men drygade ut sina inkomster med att stoppa moppedister utan hjalm och be att fa se korkortet. Bakom korkortet ligger da 100 bath sedan har han glomt hela historien. Arbetsdagen stracker sig oftast over 12 timmar. Det var harliga saker han delgav oss och som sagt en underbar svenska hade han lart sig. Vi fick manga goda leenden nar han berattade.
Dagens sista besok blev pa en silkesfabrik dar vi ocksa fick beskada hela processen - mycket intressant! Givetvis fanns dar silke att kopa. Underbara farger och kvalite!

Efter en kort vila pa rummet tog vi sedan en taxi till Lotus for lite inkop. Den taxin bestallde vi fran vart hotell och tror ni inte pa tusan att han smog en liten omvag och vi hamnade ater dar oljeshejkerna handlar...men jag upptackte det innan han hade svangt i till butiken och fick stoppat honom i tid.
Fran Lotus som ar en jattestor affar, typ OBS, sa gick vi till nasta jatteaffar som heter Big C och thailandran ar nu overtygade att vi svenskar ar helt tokiga som gar. Har finns inga trottoarer sa varje promenad ar en utmaning och forenad med livsfara ;-)
Naval, hem fran Big C fick det bli en tuktuk for det ar cirka 2 mil hem till hotellet och det blir morkt tidigt.
Nar vi nu skrivit om dagens aventyr blir det lite mat innan sangen ropar pa oss!

Skrivet av Angela Müller den 16 april 2003 17:02

Kommentarer

Tänk på att de väger väskorna även (eller kanske framför allt) på hemvägen! ;-)

Skrivet av: steffanie den16 april 2003 17:41

Köper ni något skojigt till Boris nu då? ;)

Skrivet av: Anna & Boris den16 april 2003 22:38