« Pao de Acuar | Huvudsidan | Phew igen!!! »

27 december 2006

Favela

Brasilien, Rio de Janeiro 27 december 2006

JAG KÄNNER MIG ALLTID ÖDMJUK när jag får möjlighet att resa ut i världen och få ta del av andra kulturer och seder och bruk. Jag lämnar pekpinnen hemma och försöker att sätta mig in att folk har andra vanor än de vi än vana vid. I dag har vi besökt två Favelas. En Favela är det vi "vanligen" förmodligen skulle rubricera slumområde. Till vissa delar är det nog också det med våra ögon mätt. Men folket som lever där, och dem är många, tycker inte så och det är nog det viktiga i sammanhanget. En Favelabo vill inte lämna sin Favela och bo vid Copacabana som exempel. Det är visserligen flera Favelas som pysslar med narkotika och "maffiametoder" men man kan inte dra alla över en kam. Vi har i dag besökt en som har "bara" har tretusen invånare och en som har 150 000!
I den större fick man inte ta kort överallt för där finns det en "chef" som inte tycker om att man gör det. I den mindre fanns inga som helst restriktioner, mer än sunt förnuft, som avgjorde vad som kunde fotas eller ej. Vi fick stränga order av vår reseledare att inte ha kameran framme om vi såg någon som var beväpnad. Jag är mycket glad över att vår reseledare var infödd och hade god kontakt med bägge Favelorna vi besökte. Jag lade märke till att hon kände många invånare på bägge ställen och hon var noga med att tala om när vi skulle stoppa ner våra kameror.

För att inte matta ut mina få läsare visar jag nu bilder från den första, lilla Favelan med "bara" 3000 invånare. Men jag tog nästan 100 bilder så det finns mer.

Det är bara "Guds Stad", för er som tittar på TV-serien där hemma, som ligger på plan mark. Alla andra Favelor bygger på höjderna...

1_3000.jpg

Människorna som bor här har allt i sin egen Community, som man föredrar att kalla dem, och behöver alltså aldrig ta sig ner till Copacabana om man inte så önskar. Här är livsmedelsaffären...

2_speceriaffar.jpg

Här finns det mesta, till och med levande höns med kycklingar...

3_honaokycklingar.jpg

I Favelan betalar man varken för vatten eller ström men man äger sitt hus. Alla Favelor bekostas av de rikare och när familjen blir större så bygger man på höjden för man får inte utöka området. Ofta är det familjemedlemmar men man säljer också till "ickefamiljen" . Man har helt egna lagar och den den offentliga polisen åker inte gärna in här...

4_byggerpahojden.jpg

Det är en ren gissning men jag tror att alla Favelabor har starka ben ;-)

5_starkaben.jpg

På vissa ställen av Favelan når aldrig Brasiliens underbara sol fram....

6_aldrigsol.jpg

Det är frestande att tro att alla är jämlika i en Favela men den finns medelklass...

8_medelklass.jpg

Och de som är rikare...

9_rikare.jpg

Samt dem som har det mindre bra med ekonomin...

10_nagotfattigare.jpg

11_detalj1.jpg 11_detalj2.jpg

Det saknas inget i detta samhälle, alla har el och vatten men jag hoppas att inte svenska socialstyrelsen kommer på besök...

12_el.jpg

Det finns bibliotek vilket gör mig extra glad eftersom det finns väldigt många i Brasilen som inte är läskunniga. Att dra slutsatsen av att många av dem bor i Favelas är nog inte så konstigt.

13_biblioteket.jpg

Posten delas inte ut till var och en utan får hämtas på postkontoret...

14_post.jpg

Där finns också en tryckt affish med foto på alla barn som saknas. Det finns ett telefonnummer man ringer om man idenfierar någon så hämtas det barnet hem till sin familj...

15_saknadebarn.jpg

...Internetcafe om man vill surfa...

16_internetcafe.jpg

Sopor kastas rakt ut och samlas ihop...

17_sopor.jpg

Hundarna har garanterat en mage av stål för de dricker avloppsvattnet...

18_hunddricker.jpg

Det är kontraster så man näst intill svimmar. Granne med Favelan ligger...

19_kontraster.jpg

Jag hoppas att ni, mina läsare, inte tröttnat till max av detta fotorika inlägg. Vi besökte sedan en stor Favela med 150 000 invånare där man inte kunde fota överallt. Jag får se om jag får kraft till att publicera ännu ett inlägg med bilder från den. Det tog hårt på mig att besöka dessa två olika Favelor även om jag försökte att intala mig själv att ingen från Favelan vill flytta därifrån. Våra skandinaviska känslor pallar inte riktigt för tryck av den här karaktären.

Dock, på vägen ner från den stora Favelan, besökte vi en sambaskola för just dessa ungdomar och barn. Det finns inga sambaskolor utanför Favelorna och "vanligt" folk som vi gå i dessa får helt enkelt välja dem. Många talanger kommer varje år från Favelorna som är med i Karnevalen i Rio. Men som sagt, får jag kraft och mod ska jag skapa ännu ett inlägg med den stora Favelan (150 000 invårnare) samt sambaskolan...


Skrivet av Angela Müller den 27 december 2006 19:51

Kommentarer

Bra att du delar med dig! Sverige är nog ett bta land ändå, när man tänker efter./ahnna

Skrivet av: Ahnna den27 december 2006 21:38

Ahnna> Jag tror inte att vi alla vet hur bra vi egentligen har det?! Mitt hjärta är kvar i Favelan och jag har svårt att acceptera det liksom alla barn vi ser sovandes på gatan, som ju inte ens har en Favela. Samtidigt är det kanske nyttigt för att just inse hur bra vi har det?! Jag vet inte!

Skrivet av: Angela den27 december 2006 21:41

Lisbeth, sa att jag måste kolla på bilderna, så då gjorde jag det.

Skrivet av: Reklamsorteraren den27 december 2006 21:45

Anders> Det var bra att Lisbet sa det. Du skulle varit med här, det säger jag bara!

Skrivet av: Angela den27 december 2006 21:53

Jätteintressant att få ta del av er resa och alla fantastiska bilder! Hoppas du orkar lägga ut från den stora favelan också. Tack för att du delar med dig!

Skrivet av: Biggan den28 december 2006 02:44

Vilka bilder! Sån närvaro, riktigt levande. Känns nästan som om man är där själv. Måste ha varit en mäktig upplevelse att få se detta. Ser framemot att få se bilderna från den stora Favelan också om du orkar lägga ut dem.
Kram och Gott Nytt År på er båda två.

Skrivet av: Lotta den28 december 2006 09:38

Bästa hittills! Såg just Guds stad, och det känns som att man har varit där nästan... vad häftig och läskig upplevelse!!!!

Skrivet av: Anna och 20 tassar den28 december 2006 09:55

Ja, säkert nyttigt och se. Men så frutkansvärt. Alla barn i hela välden borde ha en egen säng och tak över huvudet. Föräldrar som har pengar till mat. men men det är en hård värld vi lever i. Det var bra att du väcker upp oss här hemma.

Skrivet av: Ahnna den28 december 2006 18:07

Vilka underbara bilder! Ni får ha det så skönt i värmen! GOTT NYTT ÅR på Er!

Lisbeth och Anders som gör sista arbetsdagen för i år.

Skrivet av: Lisbeth den28 december 2006 21:47

Alla> Det var en mycket häftig upplevelse och jag har inte riktigt hämtat mig ännu fast jag vet tt människorna där har det bra, lever i samförstån, trygghet och vill absolut inte flytta ner till Copacabana eller någon annan stans. Men det är svårt att ta av sig de skandinaviska ögonen så därför känns det fortfarande svårt. Dessa människor har det dock mycket bättre än de stackare som lever på gatan. Alla hotell anställer Favelabor och dom får betalt så att dom kan leva men som sagt vi kommer från en helt annan kultur och det går inte att suda bort på en dag. Jag ska försöka samla mod att lägga ut resten av bilderna ;-) Tack för alla kommentarer jag inser att jag inte skriver bara för mig själv. Gott Nytt År på er alla!

Skrivet av: Angela den29 december 2006 01:32

Härligt att se och höra om er resa! När du kommer hem, ska vi installera denna plug-in, så kan vi få se alla bilderna sen: http://www.majordojo.com/projects/photogallery.php

Kram David

Skrivet av: David den29 december 2006 09:16

David> Du är en Pärla vet inte hur jag skulle klara mig utan dig ;-) Megakram

Skrivet av: Angela den29 december 2006 11:57

Kanon inlägg! Jag gör just nu en rapport i skolan om barnens situation i Brasilien, och din blogg gav mig en hjälpande hand. Tack tack.

Skrivet av: Josefine den 7 oktober 2008 10:25

Josefine> Det var roligt att höra! Få saker, under alla våra resor, har gjort så stort intryck på mig som just Favelorna. Tack för att du hörde av dig och lyckat till med din rapport!

Skrivet av: Angela den 7 oktober 2008 10:53

Det här var nog den sämsta, dummaste och naivaste beskrivning av en Favela i Rio jag någonsin läst. Att TRO och skriva något som " jag vet tt människorna där har det bra, lever i samförstån, trygghet och vill absolut inte flytta ner till Copacabana eller någon annan stans" visar att du inte bara är enormt korkad utan även dum i hela huvudet. Du borde tvingas leva inder de extremt människovidriga och rasistiska förhållandena som regerar där.
Förresten,affischen du hade fotat med saknade barn "och ett telefonnummer man kan ringa så tas barnet hem till sin familj igen" är foton på barn som på ett mycket metodiskt och välorganiserat sätt kidnappas och säljs till barnprostitusion. Varje barn som är avbildat där har alltså dagligen metodiskt våldtagits sen dom försvann.
Idiot !

Skrivet av: Mackan den14 december 2008 13:28

Mackan> När du blir vuxen nog att skriva som en vuxen lovar jag besvara dina kommentarer. Tills dess ska du nog ägna din tid på sidor som passar din förmåga!

Skrivet av: Angela den14 december 2008 14:03

Intressant att du påpekar mitt dåliga sätt att skriva..citaten från din text är KOPIERAD !! så stavfelen och det dåliga språket där är dina egna. Jag är 42 år gammal. Börjar känna mej ganska vuxen..
Och för din info :INGEN som bor i Favela i Rio känner sej "trygg". ALLA sombor där vill bo någon annanstans.
En person som påstår motsatsen är mycket ointelligent och väldigt naiv.

Skrivet av: Mackan den18 december 2008 20:48

Mackan> Jag tycker ditt språk, och då avser jag inte det du kopierat, mest påminner om fjortis sätt att snacka och skriva. Du har din åsikt och jag har min! Om du har en annan upplevelse av det kanske du ska stå för den precis som jag står för min. NU vet jag vad du tycker och du behöver inte skriva det mer i mina kommentarer. Och eftersom bloggen är välbesökt så vet alla andra det också så du kan tagga ner nu och ägna dig åt något annat. Kanske fira jul. God Jul på dig!

Skrivet av: Angela den18 december 2008 21:03

Jag ska absolut lämna det här forumet men först måste jag bara tala om för dej att det inte är en "åsikt" att förhållandena i Favelan i Rio är mycket, mycket, MYCKET vidrigare än du framställer dom. Det är FAKTA. Språk? Är det viktigare HUR man säger något än VAD? Jag tycker inte det. Jag försöker inte vårda mitt språk. Jag försöker se verkligheten. Det känns viktigare för mej. Uppenbarligen gäller det omvända för dej. Intelligensnivån och naiviteten i det du skriver ligger långt, långt UNDER en riktigt korkad fjortis.

Skrivet av: Mackan den19 december 2008 09:28

Hej Angela.
Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mej med följande text för att se om det finns någon dålig fjortisaktig formulering som kan göras bättre.


Rio de Janeiros slumkvarter.
Förhållandena i Rios slumkvarter är groteskt vidriga och rent ut sagt FÖRJÄVLIGA. Slumkvarteren är belägna strax utanför Rios centrum samt på de branta bergskullar som ligger utspridda mitt inne i staden. Inne i slumkvarteren som kallas "Favela" råder total laglöshet. Kriminella, påtända och tungt beväpnade tonårsgäng styr allt i Favelan. Beskjutningar och krig mellan olika kriminella gäng är vanliga. Gänget som för tillfället är vid makten är domare, ordningsvakter och straffkommendanter för folk som lever i Favelan.
Polisen går mycket ogärna in i Favelan och polisen själva är inte lagens långa arm, utan bara ytterligare ett beväpnat kriminellt gäng, som regelbundet rånar de boende i princip varje gång de går ut eller in ur Favelan. En Polis i Rio har förövrigt ungefär lika mycket betalt som en gatsopare.
De kriminella gängen har beväpnade vakter utposterade överallt i Favelan. Tonåringar i shorts och flip-flop sandaler med ett maskingevär över axels och ett Hasch bloss i handen. De kallas "the Favelasoldiers". De beskjuter polisen så fort de visar sig i Favelan
En specialpolisgrupp som kalls "Bope" som är tillsatt för att bekämpa den vanliga polisens korruption, hamnar ofta i konflikt med både de kriminella och de korrupta poliserna och beskjuter de båda sidorna, samt spontanavrättar barn och vuxna som bor i Favelan lite så där i största allmänhet.
För inte så länge sedan besköt polis och militär varandra i Favelan i Sao Paulo inte så långt från Rio.
Det råder alltså en TOTAL laglöshet i Favelan.
Mitt i all beskjutning bor och lever vuxna och barn i skithus vars väggar absolut inte skyddar för kulorna.
"Bostäderna" är oftast byggda i porös dåligt gjord tegel, ibland med rappning i grov cement. De grovkorniga väggarna är utmärkta tillhåll för insekter som spindlar och kackerlackor. Vilket drar till sej ödlor och mindre ormar. Vilket i sin tur drar till sig råttor. Vilka sprider sjukdomar.
Det tropiska och mycket fuktiga klimatet gör att fuktskador i husen är mycket vanliga och hälsovådligt mögel klättrar som regel både på in och utsidan av husen.
En del av "bostäderna" har vattenkranar ur vilka det rinner en brunaktig sörja som närmast kan beskrivas som magsjukdomar av olika arter i flytande form.
Avloppssystem och sophantering består i de flesta fall bara av att Favelor oftast är byggda i branta bergssluttningar..
Sjukvård för folk i Favelan är i princip helt obefintlig.
All elektricitet i Favelan är tjuvkopplad ifrån lyktstolpar nere i staden. Eldragningarna är gjorda på ett fullkomligt livsfarligt sätt. Med starkströmskablar som helt oskyddat är upphängda i för korta dåligt gjorda stolpar, plankor eller i det man råkat ha till hands.
De flesta i Favelan är svarta. Bor man i Favelan och är svart, finns det INGEN - och jag menar verkligen INGEN – möjlighet att skaffa sig ett jobb.
Barn som växer upp i Favelan uppfostras av sina föräldrar att inte ha några drömmar. Detta för att inte bli besvikna när de inte slår in. Eftersom inga drömmar blir till verklighet i Favelan.
Att barn ”försvinner” är vanligt i Favelan. De kidnappas och säljs för barnprostitution eller avrättas med nackskott av polis, militärpolis, militär eller specialpolisen Bope.
Uppgifterna om hur många som bor i Rio och hur många av dem som bor i Favelor går isär, men en vanlig uppfattning är närmare 3 miljoner personer bor i Rio de Janeiros cirka 600 Favelas. Där de lever under de beskrivna, riktigt motbjudande vidriga förhållandena. Detta alltså mitt i en välmående mycket rik storstad i ett land med enormt rika industriella och ekonomiska tillgångar.
Rios Favela är helt enkelt ett av planeten Jordens större och vidrigaste RÖVHÅL! Med enorma sociala orättvisor. En rasistisk människosyn där ett människoliv verkligen inte är värd ett SKIT och som när som helst kan släckas om hudfärgen är svart. Misären är total och gastkramande.
Att solen lyser och värmer, stränderna är långa och vågorna i havet är fina väger inte tungt i sammanhanget..
Rio är alltså ett ställe man vill ta sig BORT I FRÅN !!
Vår vän Alan "Finfou" do Nascimento (sök på hans namn på You Tube för att se matcher eller klicka ”team” på www.fightzone-stockholm.com för att se tävlingsmeriter) har visat att det faktiskt finns en väg ut ur Favelan. Och det är att lära ut Brasiliansk Jiu Jitsu ute i världen. Detta på grund av att Brasiliansk Jiu Jitsu är en sport på mycket stor framåtmarsch och kampsports klubbar i många länder skriker efter instruktörer från ursprungslandet Brasilien.
För att instruera Brasiliansk Jiu Jitsu ute i världen krävs två saker.
1. Färdigheter i Jiu Jitsu.
2. Ett språk man kan göra sig förstådd på.
Väldigt få Brassar talar engelska. Man lär sig inte engelska i skolan – i de fall där en skolgång ens är möjlig - och de har inte - som vi här i Sverige - en kultur som dyrkar all amerikansk skit som spys ut över oss. Vilket gör att de inte konfronteras med det engelska språket på samma sätt som vi här i Sverige.
Jag har därför tänkt starta en engelska skola på brasilianska Jiu Jitsu klubben Fight-zone i Rio.
Nästan alla av de tränande på klubben Fight-zone i Rio lever och bor i någon av Rios Favelor. De flesta kommer ifrån Favelan ”Cantagalo” som är belägen på en brant bergkulle i närheten av skärningspunkten mellan de två välkända stränderna Copa cabana och Ipanema.
Min förhoppning är att alla som tränar brasiliansk Jiu jitsu i klubben som vill, ska ha möjlighet att lära sig prata engelska. Detta för att kunna ta sig runt i de delar av världen där man gör sig förstådd på engelska och där kunna jobba med att instruera brasiliansk Jiu jitsu.
Jag har lyckats få tag på en lärare som är intresserad av att hålla två stycken tvåtimmars lektioner i veckan på Fight-zone klubben i Rio. Det vill säga fyra timmars undervisning i engelska i veckan. Detta kommer att kosta 1600 kr i månaden.
De som är intresserade av att vara med och betala får gärna kontakta mig på Stockholm Fight-zone. Eller via mail info@fluxor.se.
//Mackan
Ps För att förstå förhållandena i Favelan rekommenderas att se filmen "Tropa de elite" där eländet beskrivs på ett mycket våldsamt, äckligt, motbjudande, fullkomligt vidrigt och verklighetsöverstämmande sätt. Även serien ”Citade dos homens” ger en sann bild av situationen men med en mer humoristisk synvinkel.
Eller att resa dit och själv se den förbannade vedervärdiga skiten med egna ögon. Något man bara vill göra en gång och sedan aldrig, aldrig mer.

Skrivet av: Mackan den27 december 2008 20:40

Mackan> Du har skrivit en mycket bra text av DIN upplevelse. Och förmodligen har vi två helt olika sidor av saken. Jag var där som turist och jag respekterar att du har en helt annan uppfattning som resandes dit i helt andra syften. Jag har skildrat det JAG har upplevt och du det DU har upplevt. Så är det bara! Jag har intet att vinna på att klanka ner på din text - synd är bara att du inte kan acceptera detsamma. Ditt angrepp på mig och min upplevelse betraktar jag fortfarande som en "fjortistext" din åsikt hade du kunnat lämnat vänligare fotspår av än Dum I Hela Huvudet. Men jag hoppas att du kan lämna mig ifred nu när jag har svarat på detta. Som sagt, jag hade en mycket trevlig resa till Rio och vill gärna låta den fortsätta att vara det. Samt att jag respekterar din åsikt. Sanningen är dock att det flesta duktiga dansare samt fotbollsspelare kommer från Favelan och det gör mig gott att veta. Om man som turist ska undvika allt elände får du nog stanna på hemmaplan. Jag tror inte att man kan rycka ut eländen ut sitt perspektiv och sedan tycka att det är för djävligt och jag tycker dessutom inte att du ska få trakassera mig mer med din upplevelse som jag på intet sätt försöker förneka. Jag har skildrat min! Du har skildrat din och jag har som jag sagt innan full respekt för det. Jag tycker fortfarande att din kommentar var fjortisaktig med det ordval du skrev och det står jag för. Dessutom tycker jag inte att vi har mer att säga varandra. Jag tänker fortsätta att resa och uppleva och du får ha vilken uppfattning du vill om det - men jag är tacksam om du inte "idiotförklarar" mig i fortsättningen. Om du har så mycket att säga om favelor så tycker jag att du ska börja blogga om det så får du kanske den uppmärksamhet du tydligen vill ha. Jag vill under alla omständigheter inte ha mer av dina åsikter. Punkt slut!

Skrivet av: Angela den28 december 2008 00:16

Ja, du har rätt. Det finns många exempel på duktiga dansare och fotbollsspelare som härstammar från Favelan. För att bli så duktiga i sina sporter och konster krävs enorm motivering. Jag känner Alan "Finfou" do Nascimento som jag berättar om i texten. Vår träningsklubb har bekostat hans resa till Sverige flera gånger under de fem senaste åren. Han har då varir här i tre månaders perioder. Och jag har varit i Rio och besökt honom. En av de första gångerna han var i Sverige var han lite nedstämd en dag. Det berodde på att han hade fått reda på att hans 16 åriga lillebror hade blivit avrättad av polisen. Polisen hade stoppad honom och sagt åt honom att ta av sej gympadojorna som Alan hade köpt här i Sverige åt honom. När lillebrodern vägrade skot polisen ihjäl honom med ett pistolskott i ansiktet och tog sedan av honom skorna. En annan gång något år senare hade hans 20 åriga kusin blivit nerslagen och sedan bakbunden, därefter hade man trätt bildäck över honom stående, hällt bensin över honom och tänt på.
Tror du Alan "Finfou" do Nascimento hade den motivation som krävs för att bli bra på sin sport och genom sporten ta sej bort ifrån Favelan? Det tror jag. Jag tror att dansarna och fotbollsspelarna du skrev om i ditt senaste svar också var motiverade.

Skrivet av: Mackan den28 december 2008 09:22

Hej igen Angela.

Jag måste faktiskt be dej jättemycket om ursäkt.

Jag har länkat och visat din blogg för flera av mina vänner, fler av dom har besökt Rios Favelor och de har talat mej till rätta och jag måste faktiskt hålla med dem om att jag begått ett stort fel. Vi lever i ett fritt land och internet är en frihet att begagna för alla.

Förlåt Angela.

Jag skall självklart inte ikläda mej rollen som dommare och sanningsägare. Alla ska självklart ha sin rätt att få resa och uppleva, helt utan att kunna förstå hur allvarligt saker och ting egentligen är. Alla ska självklart få betrakta olika platser hur naivt och blåögt de vill. Och alla äger självklart rätten att blunda och inte förstå när verkligheten blir riktigt otäck,äcklig,eländig och vidrig. Och nätet ska självklart ge alla rätten att sprida vilken lögner och dummheter som hellst. Det måste få vara hur korkat och imbecillt som hellst det man skriver. Det är ju faktiskt det som är det fina med friheten på nätet. Och även om man uppfyller precis alla kriterier för att kallas en riktig praktidiot så ska man ju inte behöva stå ut med att bli kallad för just det.

Jag menar: får "BlondinBella" sprida sina dummheter på nätet så måste ju du få det också.

Jag ber tusen gånger om ursäkt Angela.

Fortsätt att göra precis det du redan gör. Fortsätt med dina resor och fortsätt skriva om dina upplevlser i din blogg. Och skulle någon skriva något kritiskt så hävda att fakta är en åsikt och att åsikter kan vara olika.

Men gå och se "Tropa de elit" en film som mycket verklighetstroget speglar de människors verklighet som du skriver "inte vill flytta ifrån Favelorna". Filmen beskriver inte en isolerad specifik händelse utan något som händer varje dag, hela tiden i Favelan i Rio. Och detta samtidigt som turister som du själv läppjar på en cockosdrink nere på stranden.

MVH Mackan

Skrivet av: Mackan den 9 januari 2009 17:25