« Att packa inför en stundande resa | Huvudsidan | Nu är det banne mig sommar! »

14 juli 2003

Hemma bäst men borta bra

Varför, jo för nu har jag "jagat" vitmossa överallt (känns det som om i alla fall) och överallt fått svaret: Nej, tyvärr.
Senast var på Blomsterlandet där det tyvärr är ont om kunnigt folk men det är väl som vanligt inte deras fel utan hänger säkert, som Amen i kyrkan, på att det inte får kosta något. Vinst, vinst, vinst är nog det enda som räknas och det går naturligtvis ut över personalens utbildning.
Men det är inte det enda stället jag efterfrågat vitmossa och jag har tåligt förklarat att jag ska ha det till orkidesticklingar som inga rötter har ännu (som jag släpat hem från Thailand i flaskor) men är tacksam för förslag om det finns något annat lämpligt som kan hålla dessa små varelser med fukt och vid liv då vi reser på semester. Fram till nu har jag haft den liggandes i ett fat med lite kant och i botten har jag lagt låtsassnäckor och annat från havet för att hålla dem ovan vattenytan men med en viss fukt. Sedan har jag sprutat de små liven med en helt vanlig sprayflaska flera gånger om dagen för att fukten ska hålle dem i god vigör.
Jag har fått svaret att vi har orkidéejord och jag har svarat varje gång att det har jag också men det finns ännu ingen rötter på sticklingarna och alltså är det inte lämligt att sätta dem ännu i denna kompost. Jag är bara ute efter något som kan bibehålla en viss luftfuktighet, punkt slut!
Dom sista dagarna har jag börjat bli lite orolig för de små liven och funderat och funderat på vad jag ska ta mig till då vi kanske kommer att vara bortresta i fyra veckor. Kanske, har jag tänkt, kan man sätta dom i fin sand?
För att göra en tråkig (och lång) historia kort sade jag i dag till maken på väg hem.
- Du vi kör in till Hedbergs handelsträdgård (den ligger på hemmaplan Stenkullen men har inte högsta betyg från min sida för dom är dyra och har inte så mycket trädgårdsväxter att välja på) så får jag se om dom kanske har något att erbjuda.
Stapplar in med låga förväntningar, kikar mig omkring lite och griper tag i en RoundUp för en hel förmögenhet (som dödar ogräs där det inte ska växa något som t ex mellan trädgårdsplattor) samt tar ett djupt andetag och säger till herrn vid disken:
- Har ni någon vitmossa eller något liknande...längre hinner jag inte förrän han säger: Ska det vara till orkidéer?
Jaaaaa, säger jag.
- Då ska du ta denna mossa, säger han och kommer en paket som är som en liten plutt.
- Men jag har fem sticklingar säger jag.
. Ja, säger farbrorn, detta ska du lägga i 1 1/2 liter vatten och sedan sväller det upp till en storlek som räcker till det dubbla antalet.
Uuuppps! Varför gick jag inte dit med en gång? Utan envisades att åka runt till alla "stora välsorterade" butiker.
Ja, det kan man givetvis fråga sig? Nu har i alla fall de små liven blivit ompackade i enormt dyr, men värt varje tioöring, mossa från Nya Zealand.
Jag har tagit en "bunt" mossa och virat runt sticklingarna sedan har jag packat in det hela i en liten tygpåse och knutit runt ett snöre. Tagit ett större glasfat med liten kant och fler låtsassnäckor i botten samt fyllt med lite vatten i botten, dock utan att vattnet når upp till tygpåsen utan bara ska hålla fukten kring dessa.
Fiffigt va?
OCH nu är det bara 4 arbetsdagar till semestern!
Och maken håller på ute i trädgården och sågar en jättegren från Lilla Monsterbarnets plommonträd för i dag när vi kom hem hade den brustit och låg över altantaket. Vilken gång i ordningen det "ramlar" av jättegrenar på detta träd kan jag inte räkna.
"Miljoner" plommon på den brustna grenen går döden till mötes!

Skrivet av Angela Müller den 14 juli 2003 20:19

Kommentarer

Eller som man brukar säga "Gå inte över ån efter vatten"...

Skrivet av: Anna, Boris och Ila den15 juli 2003 00:09

Ja, tänk att det stämmer alltid in!

Skrivet av: Angela den15 juli 2003 08:06

Ha en trevligt semester i Österike.

Skrivet av: Mattias Zorman den16 juli 2003 12:49

Åhh, man tackar och önskar detsamma när du snart ska ge dig i väg på det stora äventyret!

Skrivet av: Angela den16 juli 2003 12:58